Избор на воден филтър за пералня

Избор на воден филтър за пералняЗащо се поставя филтър пред автоматична машина? Водата от чешмата съдържа примеси, които са вредни за домакинските уреди. Следователно предварителното почистване в повечето случаи няма да навреди.

Как да изберем воден филтър за пералня? Къде е инсталирано устройството? Защо е толкова важно предварителното почистване на течността, която влиза в пералнята? Нека да разгледаме нюансите.

Необходимо ли е изобщо пречистването на водата с филтър?

Общоприето е, че чешмяната вода напълно отговаря на стандартите за качество, така че не е необходимо допълнително да се филтрира. Освен това инсталирайте отделен филтър пред автоматичната пералня. Всъщност това не е вярно. Струва си да се разбере, че докато водата достигне до потребителя, тя ще има време да:

 • извървете няколко километра по ръждясали тръби;
 • натрупват допълнителни примеси.

Минералите, съдържащи се в чешмяната вода, са безопасни за хората, но могат да ускорят повредата на пералнята.

Калцият и магнезият, влизайки в машината, се утаяват върху вътрешните части. Полученият котлен камък поврежда нагревателния елемент. С течение на времето нагревателният елемент изгаря. Също така, варовикови отлагания се натрупват върху други елементи на SMA, което нарушава нормалното функциониране на устройството.Нагревателният елемент е обрасъл с котлен камък

Ръждата, която водата събира, може да съсипе белите неща. Други замърсявания остават върху дрехите след пране и след това попадат върху кожата. Това може да причини алергии или дразнене.

За да не се случи това, по-добре е да поставите филтър пред пералнята в апартамента. Това ще позволи:

 • значително подобряване на качеството на водата;
 • спестете от ремонт на вашия „домашен помощник“ (например смяна на нагревателен елемент, входящ клапан или тръби);
 • предотврати някои здравословни проблеми във вашето домакинство.

Въпреки предимствата, грубият филтър има няколко недостатъка. Първо, има допълнителни разходи за закупуване на устройството и инсталирането му. На второ място, появата на допълнителен риск от течове поради грешки, допуснати при монтажа на елемента. Трето, необходимостта от периодична смяна на патрона и уплътнителните уплътнения, което също носи нови разходи.Как да инсталирате гейзерен филтър за пералня

Недостатъците се свеждат главно до допълнителни разходи. Разходите обаче ще бъдат незначителни в сравнение с ползите от филтъра. Определено си струва да харчите пари за подобряване на качеството на живот. За да избегнете грешки при монтажа, просто се обърнете към професионалисти. Тогава течовете могат да бъдат избегнати.

За мнозина изборът на филтър се превръща в проблем. Обикновено доста чиста вода попада в апартаментите, но е твърда, смесена с метали и минерали. В този случай ще бъде достатъчно стандартно устройство за омекотяване.

Кой филтърен елемент да купя?

Закупуването на филтърен елемент за монтаж пред пералната машина не е трудно. Изборът на устройства е доста голям. Всичко ще зависи от бюджета за покупка и изискванията за грубия филтър. Например, трябва ли да омекотява водата или ще е достатъчно просто да задържи примесите, съдържащи се в течността?

Универсална опция е основният филтър Aquabright. Устройството осигурява механична филтрация, отстраняване на желязо и пречистване на водата от ръжда. Цената на елемента е около $5.главен филтър Aquabright

Филтърът е монтиран във водопровода. Подходящ само за пречистване на студена вода.В зависимост от инсталираната касета, тя може да изпълнява различни функции. Корпусът е оборудван с О-пръстен за предотвратяване на изтичане. Уплътнението осигурява надеждна връзка между колбата и капака на устройството.

Маржът на безопасност на съвременните основни филтри Aquabright е повече от 40 атмосфери.

Работната температура на това устройство е от +2 до +35 градуса. Aquabright има един етап на почистване. Вместимост - 1,3 литра. Капацитет – 10 литра в минута, присъединителен размер 1/2. Комплектът включва филтърен корпус, монтажна скоба, самонарезни винтове и ключ за смяна на патрона.

Можете също така да разгледате основния филтър Poseidon-1R. Това устройство осигурява само механично филтриране на чешмяна вода, без омекотяване. Цената на елемента е около $9.

Битовият уред за пречистване на вода задържа пясък, ръжда и котлен камък. Присъединителен размер на филтъра – 3/4. Проектиран само за студена вода. Ресурсът на филтърния модул е ​​20 хиляди литра.главен филтър Poseidon-1R

Друго устройство за "изплакване" на студена вода от ръжда, тиня, пясък и други неразтворими примеси е Geyser-1P. Елементът осигурява механична филтрация, без омекотяване. Цената на филтъра е около $18.

Производителността на устройството е 15 литра в минута. Присъединителен размер 1/2. Филтърът има една степен на почистване. Максималната температура на входящата вода е 40 градуса, минималната е 4°C.

По-скъпият вариант е Аквафор Грос 10. Устройството осигурява и предварително пречистване на битова и питейна вода. Филтърът има няколко важни предимства:Аквафор Грос 10

 • пет пъти граница на безопасност;
 • защита срещу воден удар;
 • в комплект с метален обков;
 • бърза и удобна връзка;
 • подходящ за монтаж на труднодостъпни места;
 • механично уплътнение.

Работната температура на уреда е от +5°C до +38°C, производителността е 57 литра в минута. Предварителният филтър Aquaphor може да бъде допълнен с различни модули от международен стандарт 10. Цената на елемента е около 3500 рубли.

Друг вариант е филтърът против котлен камък THERMEX ION SL10. В допълнение към стандартната механична филтрация (отстраняване на примеси), устройството:

 • осигурява йонен обмен;
 • предотвратява образуването на варовик в домакинските уреди.Филтър Thermex

Ресурсът на филтърния модул е ​​180 хиляди литра. Касетата е включена. THERMEX ION SL10 използва йонообменна смола като омекотител. Цената на един основен филтър е около $21. Проектиран изключително за студена вода.

Производителността на устройството е 33 литра в минута. Присъединителен размер 1/2. Срокът на експлоатация, деклариран от производителя, е 5 години, но тази цифра до голяма степен зависи от първоначалното качество на чешмяната вода. Гаранция на продукта – 1 година.

Монтаж на филтър

Поставянето на филтърния елемент пред пералната машина е съвсем просто. Можете сами да се справите със задачата. Ако се страхувате, че няма да работи, свържете се със сервизния център. Помощникът ще свърже филтъра след няколко минути.

За да инсталирате грубия филтър пред SMA, ще ви е необходим обикновен гаечен ключ.

Не са необходими специални инструменти. Грубият филтър се поставя директно пред маркуча за подаване на вода. Ако автоматичната машина е свързана към комуникации, алгоритъмът на действията ще бъде както следва:Схема за инсталиране на гейзерен филтър

 • Изключете захранването на пералнята, изключете водоснабдяването на апартамента;
 • откачете входния маркуч на CMA от тръбата, към която е свързан;
 • Поставете филтърен елемент върху тръбния клон;
 • свържете маркуча за подаване към грубия филтър.

Филтрите са стандартни. 3/4 резба пасва на тръби и входни маркучи на перални машини. Има и устройства с присъединителен размер 1/2. Важно е да се гарантира надеждността и плътността на връзката.

Некачествената чешмяна вода заплашва не само домакинствата, но и самата пералня. Ето защо е по-добре да не пестите от груб филтър. Освен това цената на устройството не е толкова висока.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня