Височина на монтаж на гнездото на пералната машина

Височина на монтаж на гнездото на пералната машинаЗахранващият кабел и маркучите са в комплект с пералнята, а свързването към комуникациите се организира от потребителя на място. Става дума както за канализационните и водопроводните тръби, така и за фасунгата. В последния случай най-трудното е, че трябва да подготвите отделен „изход“ според всички изисквания за сигурност. Важно е да поддържате необходимата височина на гнездото от пода, да предпазите точката от влага и да изчислите мощността, необходима на машината. По-добре е да се обадите на електротехник, но според нашите инструкции можете да го направите сами.

Къде трябва да бъде разположен контактът в банята?

Когато избирате място за изход за пералня, трябва да се съсредоточите върху няколко нюанса наведнъж. Първият е безопасността. Така, съгласно стандарта за електрическо оборудване на жилищни сгради VSN 59 - 88, е забранено монтирането на електрически точки под и над мивки, както и до водопроводни и канализационни тръби. Това ще премахне възможността влагата да попадне върху проводниците при злополука. Минималното разстояние от щрангове е 60 см.места за поставяне на контакти в банята

Що се отнася до височината на монтаж на гнездото, оптималната стойност е 1-1,25 метра. Важно е да повдигнете точката от пода с поне 60 см, така че ако помещението се наводни, водата да не попадне върху контактите. Въпреки че тук няма конкретни инструкции - всичко зависи от желанието и предпазливостта на жителя.

Според стандарта VSN 59 - 88 гнездата не могат да бъдат разположени на разстояние по-малко от 60 см от мивката, ваната, канализацията и водопровода.

Втората точка се отнася до лекотата на използване. Практиката показва, че най-удобната височина за гнездото е 90-100 см от пода.Ако ръстът на потребителя на пералната машина е по-нисък или по-висок, тогава има причина да намалите или повишите точката. Третата точка е достъпността. Пералня, свързана към захранването, трябва да може да „достигне“ до контакта без никакви проблеми. Повечето машини осигуряват захранващ кабел с дължина 1,5 м, така че не се препоръчва допълнително премахване на точката. В противен случай ще трябва да смените фабричния кабел или да рискувате с помощта на удължителен кабел.

Принципът на свързване на машината към захранване

Необходима е електрическа връзка за пералнята, както и организиране на водопровод и канализация. Просто е - без ток машината няма да работи. „Връзката“ между оборудването и централното захранване се осъществява чрез захранващ кабел и контакт. Първият идва в комплект с новата пералня, а вторият е инсталиран, като се вземат предвид изискванията за безопасност:

 • напрежение – 220V;
 • максимално допустимият ток на натоварване трябва да съответства на мощността на работното оборудване с марж;
 • стационарна инсталация (за машината е отделен отделен контакт);
 • отказ от удължители и носачи;
 • включване на остатъчен ток или заземително устройство във веригата.не може да се използва удължителен кабел

Важен параметър е дали изходът отговаря на „заявките“ на домакинските уреди. Лесно е да разберете колко ток ще изисква машината по време на работа. Достатъчно е да намерите мощността на пералната машина във фабричните инструкции, да разделите тази стойност на мрежовото напрежение (220 V) и да закръглите. Обикновено са необходими електрически инсталации от 6, 10, 16 или 25 ампера. В идеалния случай се избира опция с запас от 16 или 25 A. Предпоставка е наличието на трето ядро, заземяване.

Ако пералнята е инсталирана в кухнята, коридора или спалнята, тогава няма да има специални изисквания за подреждането на изхода.Друг е въпросът, когато машината се използва в баня или душ. В този случай е необходимо да се помисли за защита на точката от влага. Ръководството е специален документ - GOST R 50571-7-701-2013, който предписва стандартите и условията за работа на електрически инсталации за ниско напрежение. Според GOST:

 • разрешено е монтирането на контакти в домашната баня;
 • Забранява се инсталирането на електрически инсталации в бани и душове за промишлени и обществени нужди;гнездо с влагозащита
 • Необходимо е да изберете гнездо с влагоустойчив корпус.

В банята се монтират само контакти с влагозащитен корпус!

Последната точка се счита за решаваща. Не трябва да забравяме, че когато използвате вана или душ, водата може да се пръсне, което може да доведе до късо съединение и токов удар. Втората точка е кондензацията, която се образува от водна пара. За да защитите живота и здравето си, е необходимо да защитите окабеляването със специален корпус, устойчив на влага.

Гнездо с влагоустойчив корпус?

Правилното местоположение е само първото изискване за безопасност. Второто се отнася до дизайна на изхода. Следователно точката на електрическо свързване трябва да бъде защитена от влага. Това се постига по три начина:как работи гнездото

 • вътре в контакта е осигурен „затвор“, който спуска и блокира достъпа до контактите веднага след изваждане на щепсела;
 • пружинен капак, който се затръшва плътно при изваждане на щепсела;
 • наличието на механични уплътнения в отворите за щепсела, които предотвратяват проникването на влага през тялото към контактите.

Можете да разберете степента на устойчивост на влага на изхода чрез специални маркировки. Трябва да намерите IP параметъра с два символа на етикета или опаковката.Първото число показва защитата на конструкцията от прах, второто показва устойчивост на влага. Така че за перална машина трябва да изберете устройства с ниво IP44 или по-високо.

Организация на електрически комуникации

За да свържете пералнята към захранването, е необходим отделен трижилен проводник. Тя се простира от разпределителната кутия до местоназначението, а третото ядро ​​е задължително свързано към шината за защитно заземяване. Последната стъпка ще защити потребителя при изтичане на ток в тялото на машината. Организацията на електрическите комуникации има още няколко нюанса:

 • контактът трябва да се захранва от отделна линия;
 • пералното оборудване е разпределено с индивидуална машина;
 • токът на утечка, при който машината се задейства, трябва да има ограничение до 30 mA;
 • Препоръчително е да включите стабилизатор във веригата, за да предпазите пералнята от пренапрежение.

Гнездото, предназначено за пералната машина, трябва да бъде свързано към отделна линия и индивидуален автоматичен прекъсвач.

Електротехниците съветват да използвате RCD или автоматични прекъсвачи с номинален ток на изключване от 10 mA. Такива устройства са по-скъпи, но са в състояние да реагират бързо, осигурявайки пълна защита в случай на повреда на тялото. При инсталиране на прекъсвач е достатъчна стойност от 16А.

Купуваме подходящ проводник

Когато избирате кабел за полагане на електропроводи към домакински уреди, трябва да се съсредоточите върху стандартите и препоръките. По този начин за перални машини се използват медни проводници и метод на скрит монтаж. Това ще ви позволи безопасно да работите с машината, без да се страхувате от пожар или случайно задействане на RCD. Напречното сечение на проводниците, използвани за захранване на перално оборудване, зависи от мощността на инсталираната машина.По правило 2,5 mm е достатъчно, но е по-добре да го вземете с резерв, за да избегнете претоварване на мрежата.закупете подходящ проводник

Ако апартаментът има алуминиево окабеляване с напречно сечение на сърцевината 1,5 mm, тогава е по-добре да помислите за замяната му с по-безопасен. Като минимум си струва да поставите нов клон за пералнята. В противен случай кабелът ще се нагрее и ще разтопи изолацията, което може да доведе до пожар.

Заслужава ли си да инсталирате многоместен контакт?

Най-безопасният вариант е да се разпредели отделен изход и линия като цяло за машината. Силно не се препоръчва използването на двойна точка и свързването на бойлер или сешоар заедно с пералнята. Това може да причини претоварване на мрежата, задействане на RCD и пожар.имате ли нужда от няколко контакта?

Струва си да се разбере, че съвременната технология е много мощна. Ако пуснете „сушилня“ или сешоар заедно с работеща машина, контактът просто няма да издържи на „налягането“. По-добре е да не поемате рискове, а да създадете група от отделни контакти в стаята за всяко устройство.

Монтаж на гнездо

Последният етап от организирането на електрическите комуникации към пералнята е инсталирането на контакт. Можете да го направите сами, основното е да действате последователно и да помните предпазните мерки. Първо нанасяме маркировки върху стената с маркер: маркираме височината на монтаж на електрическата точка, нейното местоположение, както и линията на бъдещото окабеляване. След това продължаваме така:

 • Деактивираме стаята или още по-добре целия апартамент;
 • С помощта на индикаторна отвертка проверяваме дали в апартамента няма ток;
 • вземете перфоратор, изключете режима на удар и поставете в него дюза, която е пропорционална на гнездото;
 • пробийте дупка;пробийте кутията на гнездото
 • по начертаната линия правим жлебове за кабела с помощта на перфоратор или мелница;
 • Инсталираме нов RCD в електрическия панел;свържете проводника към RCD
 • свържете проводника към RCD и го издърпайте по жлеба към бъдещия изход;
 • Поставяме малко гипсов разтвор в дупката под гнездото, върху което е фиксирана кутията на гнездото;
 • фиксирайте кабела на стената;
 • изваждаме жилата и част от проводника в кутията на гнездото (за предпочитане с резерв, за да улесним последващата подмяна на гнездото);
 • поставете гнездото;свържете гнездото към проводника
 • свържете проводниците към контактите на гнездото;
 • Щракнете капака на гнездото.

Опасно е веднага да свържете пералня към нов контакт. Първо, по-добре е да опитате точката на по-евтино устройство - настолна лампа или сешоар. Ако всичко работи, това означава, че инсталацията е извършена ефективно.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня