Какво да направите, ако пералнята ви се запали?

Какво да направите, ако пералнята ви се запалиКато всеки домакински електроуред, пералнята може да изгори. Освен това подобен резултат не само в Русия, но и в други страни по света не е необичайно. Естествено, когато възникне пожар, дори и такъв, човек веднага изпада в паника, което утежнява последствията от инцидента. Какво трябва да направите, ако пералнята ви се запали, за да предотвратите влошаване на ситуацията?

Защо оборудването може да се запали?

Ако помислите внимателно как е проектиран SM, не е трудно да се досетите защо вероятността от пожар е толкова висока. Пералнята е включена в електрическата мрежа, така че контактът, щепселът, захранващият кабел и вътрешните електрически вериги са под напрежение по време на работа. Машината работи във влажна среда и това е „експлозивна смес“, която може да доведе до пожар. Най-вероятните причини за неуспех.

 1. Ниско качество на отделни части или на цялата машина. По правило бюджетните машини с дори незначителни дефекти се запалват много по-често от марковите висококачествени перални машини.
 2. Неправилен монтаж. При липса на устройство за остатъчен ток (ако напрежението в мрежата надвишава допустимото ниво, устройството автоматично изключва електричеството) или заземяване, вероятността от пожар се увеличава.
 3. Пренебрегване на правилата за безопасност.
 4. Неквалифициран ремонт.
 5. Немарливо отношение на собственика.

Не оставяйте пералнята без надзор Всеки знае, че е по-лесно да се предотврати пожар, отколкото да се гаси. Затова внимателно наблюдавайте работата на вашия домашен помощник. Е, или поне не го оставяйте в работно състояние без надзор, когато отивате на гости или си лягате, например. Сериозният пожар се предшества от определени признаци, забелязването на които може да предотврати пожар, причинен от пералня. Между тях:

 • миризмата на изгоряло;
 • щракане, пращене и други нехарактерни звуци;
 • наличие на дим.

Ако забележите подобни прояви, опитайте незабавно да изключите електричеството и да прекъснете работата на машината. В същото време не забравяйте за правилата за вашата собствена безопасност.

Незабавни действия при пожар

Не бързайте веднага да се обадите на пожарната. Можете сами да потушите току-що започнал пожар. Както бе споменато по-горе, изключете електричеството. Ако има RCD, изключете го, ако не, изключете захранването в цялата къща, нищо лошо няма да се случи.

 • Уверете се, че използвате сухи ръце, за да изключите кабела от контакта.
 • Ако се вижда истински пламък, намерете дебело одеяло или нещо подобно и покрийте пералнята, блокирайки достъпа на кислород до огъня.
 • Ако горните методи не дадат резултат и ситуацията се влоши, незабавно се обадете на пожарната и напуснете апартамента!

важно! Ако бъдат открити признаци на пожар, е строго забранено да се налива вода върху шайбата или да се размахва към пламъка, това може само да влоши ситуацията. След като завършите първите стъпки, опитайте се също да затворите прозорците и вратите, за да намалите проникването на въздух до минимум.

Какво причинява късо съединение и пожар?

В изключителни случаи всяка част може да даде на късо, но експертите идентифицират няколко елемента, които са изложени на особен риск:

 • контакт, към който е свързана пералнята;Източникът на огън може да бъде нагревателният елемент
 • окабеляване вътре в самата машина, осигуряващо безпроблемна работа на уреда;
 • електрическият мотор и по-специално неговите намотки, които понякога попадат във вода;
 • контакти на контролната платка, защита от пренапрежение, нагревателен елемент или дренажна помпа.

Има обаче ситуации, когато миризмата на изгоряло е налице, но изобщо не означава вероятност от пожар. Това се случва в два случая. Или когато машината е напълно нова и свежите пластмасови части все още не са „свикнали“ с нагряване. Или когато отломки попаднат в нагревателния елемент. В този случай трябва да почистите нагревателния елемент сами или с помощта на специалист възможно най-бързо.

Какво да направите, ако усетите, че нещо не е наред с колата? Потърсете съвет от специалист, независимо от предполагаемата причина. Пералнята може да се нуждае от спешен ремонт.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня