Бръмчене на лагер в пералня

Бръмчене на лагер в пералняБез да сте сигурни, че лагерният възел е повреден, е неразумно да разглобявате пералнята и да смените лагерите - първо трябва да се уверите, че повредата е 100%. Можете да подозирате проблеми с въртенето на барабана въз основа на няколко „симптома“ дори без да разглобявате машината. Основното нещо е да знаете какво и къде да търсите.

Разглеждаме косвени знаци

Ако лагер бръмчи в пералня, тогава не бива веднага да обвинявате целия комплект - може би източникът на нехарактерния звук е другаде. Но само опитен професионалист може да диагностицира проблемите с вала на 100%, без да разглобява корпуса. Освен това съпътстващите проблеми се появяват само в крайните етапи на разрушаване на пръстена. Само клиповете, които са започнали да се влошават, практически не разкриват състоянието си.

Но има няколко признака, по които можете да подозирате повреда на лагера:

  • външен шум по време на пране, изплакване и центрофугиране - метално дрънчене, смилане и почукване;
  • лошо въртене (барабанът не може да се ускори до максимална скорост и прането не се върти както преди);
  • повишен дисбаланс (ако лагерите са повредени, барабанът започва да се люлее, възниква лека хлабина, която след това може да се засили);
  • повреден маншет или по-точно ръбовете му.

При счупени лагери пералнята не само шуми, но бръмчи и дрънчи. Плавното въртене на барабана се затруднява, той се върти рязко, а при въртене се удря в стените на резервоара. Изходящата вибрация се засилва, машината започва да „скача“.Има ли бръмчене при изплакване?

Отстраняването на неизправности продължава с ръчно „тестване“.Необходимо е да изключите машината от захранването, да отворите вратата на люка, да поставите три пръста върху горната стена на барабана и, като натиснете, опитайте да го завъртите. Цилиндърът трябва да се движи с резервоара на пружини, без луфт или неравномерни вибрации. Ако въртенето е хаотично, това означава, че лагерите са започнали да се влошават.

След това се опитваме да завъртим барабана с длан. Обикновено цилиндърът се върти свободно, но с напрежение, създавайки леко бръмчене. Ако шайбата чука или издава дрънкащ звук, има проблем с лагерния възел. Лагерите се влошават по няколко причини. Най-често въпросът се крие в банално износване, по-рядко - фабричен дефект или неправилна работа.

Отстранете задната стена на кутията

По-добре е да потвърдите предположението, като частично разглобите машината и докажете разрушаването на лагерите. Няма нужда да стигате до устройството - просто отстранете няколко елемента и проверете „гърба“ на барабана. Не е трудно да се справите сами със задачата, основното е да се придържате към следната последователност:

  • изключете пералнята от комуникациите;
  • отдалечете оборудването от стената, като осигурите свободен достъп до задната стена;
  • развийте болтовете, държащи фона, и отстранете панела;ръждиви ивици по задната стена на резервоара
  • свалете задвижващия ремък, като държите гумата с една ръка и завъртите шайбата с другата;
  • проверете задната стена на барабана.

Факт е, че когато лагерите са повредени, смазката почти винаги изтича, което нарушава уплътнението и води до корозия. Логично е, че до кръста ще има съответните следи: ивици ръжда и уплътнител. В тежки случаи течност с мирис на ръжда изтича през дъното на машината, оставяйки ивици по гърба на барабана.

Не можете да работите с пералня с повреден лагер - проблемът ще се влоши до точката на вътрешна повреда на барабана, напречната част и резервоара.

Ръждата на напречната част определено ще докаже, че лагерният възел изисква спешен ремонт. Не можете да работите с пералнята със счупен вал - луфтът ще се увеличи, барабанът ще удари резервоара с висока скорост, повреждайки всички околни части и механизми.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня