Как да отворите заседнала врата на пералня?

Как да отворите задръстена врата на пералняАко вратата на пералната машина внезапно се задръсти, няма нужда да я отваряте насила. В противен случай можете буквално да разкъсате пластмасовата дръжка, което ще доведе до необходимостта от закупуване на нови компоненти. По-добре е да издишате и да се опитате да получите достъп до барабана по цивилизован начин. Нека да разберем как да отворим люка, без да навредим на „домашния асистент“.

Предварителни действия

Какво да направите, когато вратата на пералнята не се отваря лесно? Първо изключете захранването на пералната машина, като извадите щепсела от контакта. Първо, това е необходимо според правилата за безопасност, така че „домашният асистент“ няма да ви шокира. Второ, устройството за заключване на люка, ако захранването не е прекъснато, надеждно ще фиксира „езика“ на ключалката и машината няма да се отвори.

За да се отвори вратата, биметалните пластини на бравата трябва да изстинат напълно. Следователно е възможно да отворите люка не веднага след приключване на измиването, а след 2-4 минути. Има повреди, при които напрежението постоянно се подава към UBL и единственият начин да спрете това е да изключите „домашния асистент“ от захранването.изчакайте биметалните плочи да изстинат

След като изключите захранването на машината, изчакайте 10-15 минути. През това време чиниите трябва да изстинат напълно и вратата да се отключи. След това, ако люкът не може да се отвори по стандартния начин, като хванете дръжката, ще трябва да прибегнете до необичайни методи.

Дръжката е счупена, механизмът не работи

Как да отворите автоматична машина, ако дръжката на вратата е ясно счупена и няма да реагира на допир? В такава ситуация UBL се задейства, блокирането се премахва, но „езикът“ не излиза от жлеба, тъй като работата на механизма е нарушена. Как да се справим с ключалката в този случай?

Можете да отворите вратата на автоматичната машина с помощта на обикновено въже с диаметър до 5 mm.

Дължината на въжето трябва да бъде с 25-30 см по-голяма от обиколката на люка. След като дантелата е подготвена, изпълнете следните стъпки:

  • поставете въжето в пролуката между люка и предния панел на колата;
  • натиснете кабела вътре с помощта на тънка отвертка или нож (важно е да действате внимателно, за да не надраскате тялото на шайбата);
  • опънете въжето перпендикулярно на пода;
  • издърпайте връвта от двете страни.счупен механизъм на вратата

Такива прости действия ще накарат ключалката да работи и люкът да се отвори. Когато няма подходящо въже, можете да използвате тънка шпатула. Инструментът също се поставя между вратата и корпуса на машината на мястото на „езика“. След като намерите куката, натиснете върху нея - механизмът ще работи и ще получите достъп до вътрешността на барабана.

Има модели машини, в които вратата е изравнена с предната стена на кутията. Тогава натискането на въже или дори тънка въдица в пролуката ще бъде проблематично. Какво да правим в такава ситуация? Има решение, но може да не е подходящо за всички машини поради конструктивните характеристики на UBL. Алгоритъмът ще бъде както следва:

  • свалете горния капак на пералната машина, като развиете чифта винтове, които го държат;
  • намерете UBL - той е фиксиран на предната стена на кутията;
  • с помощта на тънка отвертка намерете входа на отвора на ключалката отвътре;
  • С помощта на върха на отвертка напипайте металния „език” на вратата на люка, който е влязъл в UBL и е фиксиран в устройството;
  • преместете куката настрани, докато щракне.

Може да не успеете да се справите със задачата от първия път, но след 5-10 опита дори лаик, който прави това за първи път, ще може да премести „езика“. Важно е да не местите заключващия болт, в противен случай няма да можете да преместите куката.При правилен подход ще се чуе характерно щракване и вратата ще се отвори.

По-добре сменете счупена дръжка, за да нямате проблеми с отварянето на пералнята в бъдеще. Също така, подобно любопитство може да се случи поради повреда на самия UBL. Ако причината е в блокера, тогава ще трябва да премахнете и инсталирате ново заключващо устройство.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня