Пералнята постоянно пълни и източва вода

СамооттичанеИма ситуации, когато пералнята работи и изпълнява зададената от потребителя програма, но процесът на пране не се извършва според очакванията. Пералнята автоматично се пълни с вода и веднага я източва, като качеството на прането страда значително. Нека се опитаме да разберем каква е причината за този конкретен проблем.

Основни причини за неуспех

За да разрешите проблем, причинен от поемането и източването на вода от автоматичната пералня, трябва да откриете причината за това. И за да направите това, трябва да определите списък с типични повреди, които се проявяват в постоянното източване и пълнене на вода в резервоара, ние ги изброяваме:

 • Дренажният маркуч не е свързан правилно към канализационната система.
 • Вентилът за подаване на вода не работи правилно.
 • Превключвателят за нивото на водата не работи.

дренаж на пералняДренажният маркуч на пералната машина е свързан по различни начини. Най-често срещаният начин е да свържете маркуч към сифон. Сифонът има специален изход - отвор за оттичане на мръсната вода от пералнята, който се намира доста високо от пода. Тази връзка се счита за най-правилната и не създава проблеми с дренажната система. Но ако дренажният маркуч се отведе директно в канализационната тръба, това понякога кара водата в пералнята да се оттича сама.

Забележка! Ако машината постоянно изтегля и източва вода, е трудно да не забележите, тъй като този процес е придружен от специфичен звук.

Вентилът за подаване на вода може да не работи добре поради повредена мембрана (или нейното уплътнение), както и поради сензора, който контролира работата му. След като блокът за управление на пералната машина издаде заявка за изпомпване на вода, системата започва да изтегля вода в резервоара. Но тъй като по някаква причина клапанът не се затваря навреме, възниква преливане, защитата се задейства, електронната система издава команда и отвежда водата в канализационната тръба. И така в кръг.

Повтарящото се самооттичане на водата от резервоара на пералната машина може да причини дефектен пресостат. Този сензор позволява на системата да научи за количеството вода, което изтегля в резервоара; следователно, ако сензорът е повреден, системата ще напълни вода, докато се появи преливане и последващо аварийно източване на водата. Естествено, както в горната ситуация, цикълът ще се повтаря от време на време.

Как бързо да откриете и отстраните проблем?

Ако причината за неизправността е неправилно свързан дренажен маркуч, как можете да проверите това? Изключете маркуча от сифона или канализационната тръба и хвърлете края му в мивката.

След това трябва да започнете измиването отново; ако машината все още постоянно пълни и източва вода, направете следното.

 1. Стартирайте произволна програма за пране.
 2. Оставете машината да изтегли вода в резервоара и изчакайте процесът да завърши.
 3. Спрете процеса на пране, като натиснете бутона за спиране.
 4. Стартирайте принудителното източване на водата, като натиснете съответния бутон.
 5. Спрете процеса отново.

Ако след спиране на дренажа водата продължава бавно да тече през тръбите, това означава, че дренажът е направен неправилно. Монтирайте коляното върху канализационната тръба, както е показано на фигурата, и след това свържете дренажния маркуч към него.връзка на дренажния маркуч

По-сложно е положението с вентила за входяща вода. Първо трябва да го премахнете и да го прегледате. Намирането на този клапан в тялото на пералнята е най-лесното нещо.Трябва да погледнете къде пасва входният маркуч, което означава, че входният клапан се намира там. За да го премахнете, трябва да премахнете горната стена на пералната машина, като развиете два крепежни елемента и след това развийте крепежните елементи на самия клапан. Първо трябва да премахнете скобата на маркуча и самия маркуч.самооттичане в пералнята

Проверете клапана и сензора за повреди. Може да има проблем с гумените уплътнения или лош контакт на сензора. Поради това машината поема и източва вода, без да спира. Тествайте сензора на клапана с мултицет и ако проблемът може да бъде идентифициран, сменете сензора с подобен нов.

Ако всичко е наред с дренажния и входния вентил за вода, тогава проблемът е в превключвателя за налягане. За подробности как да тествате и смените сензора за ниво на водата, прочетете статията проверка на пресостата на пералната машина.

Какво се случва, ако повредата не бъде отстранена навреме?

Всеки проблем трябва да се решава своевременно и да не се отлага в дълга кутия. Някои хора разсъждават по следния начин: „машината пере, така че няма да се занимаваме с нея, докато не се счупи“. Всъщност, Ако пералнята постоянно се източва, това много скоро ще доведе до още по-сериозни проблеми.

 1. Пералнята постоянно ще дава различни грешки и ще поставя на пауза програмата за пране.
 2. Разходите за ток и вода ще се увеличат значително. По същество водата по време на процеса на измиване ще се спусне в канализацията, без да спира, а нагревателният елемент ще бъде постоянно включен.
 3. Натоварването на всички възли на пералната машина ще се увеличи и в резултат на това те ще се повредят много по-бързо.
 4. Има висок риск от наводняване на апартамент или къща.

В заключение отбелязваме, че не забравяйте, поне понякога, да слушате и да разгледате по-отблизо как работи вашата автоматична пералня. Ако забележите, че тя постоянно източва и пълни вода, тогава това е много тревожен симптом, който трябва да ви подскаже незабавно да започнете да търсите причината за проблема.Действайте системно, според инструкциите, предложени от специалисти, и ще успеете!

   

15 читателски коментара

 1. Граватар Сергей Сергей:

  Центрофугирането спира, когато се повтори, захранването с вода започва и центрофугирането започва веднага. В този случай барабанът не се върти. Какво да правя?

 2. Gravatar надежда надежда:

  Машината чука и пълни с вода, но програмата е кратко пране, измива нормално, какъв е проблема?

 3. Граватар Индира Индира:

  Здравейте. Моята машина Atlant пълни и източва вода едновременно, каква може да е причината, ако всичко е свързано правилно?

 4. Граватар Денис Денис:

  Благодаря ти, бях много тъп. Разглобих дренажа, имаше топка, тя трябва да е в комуникиращия съд по пътя, за да затвори дупката, като изплува до нея. И когато нивото на изтичане е под топката, водата си отива безкрайно.

 5. Граватар Павел Пол:

  Indesit стартира, след това източва водата и всички индикатори мигат. Изключваш го от контакта, пускаш го - всичко е наред. Какво да правя?

  • Граватар Андрей Андрей:

   Смяната на четките на мотора ми помогна! Защото цялата верига е взаимосвързана.

 6. Граватар Оксана Оксана:

  Здравейте, моята машина LG достига цикъла на центрофугиране в края на цикъла на пране и когато остават 11 минути на таймера, програмата замръзва. Моля, кажете ми, ако на някой му се е случвало това, какво да правя?
  Благодаря ти!

  • Граватар Анонимен Анонимен:

   Погледни четките на мотора.

 7. Граватар Алена Альона:

  Здравейте, имам машина Indesit, защо се пълни с вода и веднага се източва? Всичко е свързано правилно, каква е причината?

  • Граватар Иван Иван:

   Имам същия проблем. още не знам какво да правя Но се надявам скоро да разбера.

 8. Граватарът на Тай Тая:

  Машината мие две минути и символът f-10 изскача и прането спира. Машина Аристон. Каква е причината?

 9. Граватар Аня Аня:

  Машината черпи вода дори когато захранването е изключено.

 10. Граватар Сергей Сергей:

  Машината започна да пере без ток...
  Понякога дори кърпи чорапи.
  Какво да правя? Помогне!!!

  • Граватар Анонимен Анонимен:

   Продайте ми изгодна пералня 😀

 11. Граватар Александър Александър:

  Машината Hansa изтегля вода за пране, прави пауза за 10 секунди, източва водата и пише, че прането е приключило. Какво би могло да бъде?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня