Смяна на амортисьори на пералня Siemens

Смяна на амортисьори на пералня SiemensВсяка пералня има система за абсорбиране на удари. Амортисьорите са фиксирани под ваната за миене, а пружините са опънати отгоре. Това е необходимо, така че по време на процеса на пране и центрофугиране машината „потиска“ вибрациите и вибрациите, които възникват, когато барабанът се върти. Ако оборудването е загубило предишната си безшумност и стабилност и е започнало да чука и „скача“, това означава, че амортисьорите са се повредили и са престанали да се справят с функцията си. В този случай е показана смяна на амортисьорите в пералнята.

Как са подредени тези елементи?

Можете да смените амортисьори у дома, без да ходите в сервиз. Основното нещо е да следвате инструкциите и да спазвате предпазните мерки. В идеалния случай, преди да започнете ремонт, трябва да се запознаете със структурата и принципа на работа на буталата. Съвременните машини на Siemens са оборудвани с фрикционни амортисьори, които са оптимално пригодени за машини с центробежен ход. Такива стелажи се състоят от няколко елемента. Ключови:

 • фиксирано тяло;
 • движещ се бутален тласкач, леко „надничащ“ от тялото;
 • подвижна подложка, през която се фиксира дистанционерът;
 • водач, който е под напрежение и осигурява движение на механизма в желаната посока;
 • плъзгаща се повърхност, разположена между подложката и водача;
 • дистанционер.амортисьорно устройство SM Siemens

Амортисьорът работи поради съпротивителната сила, която възниква по време на движението на неговите компоненти. Добре координираният механизъм плавно потиска вибрациите, получени от въртящия се барабан, като поема върху себе си основния центробежен „удар“.За разлика от използваните преди това амортисьори, модерните подпори нямат възвратни пружини, така че издържат по-дълго.

Средно амортисьорите на пералните машини Siemens издържат 5-7 години.

Някои модели на Siemens са оборудвани с амортисьори. Тези стелажи имат доста стандартен дизайн: цилиндър е поставен вътре в неподвижно тяло, а в последното е фиксиран подвижен прът. За идеално взаимодействие са предвидени уплътнения, гума и полимер, обработени със специална смазка. Осигуряват оптимално плъзгане, изглаждайки механичните вибрации.

Амортисьорът е фиксиран на две места: тялото е прикрепено към дъното на машината с помощта на безшумен блок (гумено-метална шарнирна втулка), а подвижният прът е завинтен към ваната за миене. Трябва да се установи надлъжно движение, за което наблизо са монтирани плъзгащи се опори. Последните са закрепени с дюбели, за да се предотврати аксиално изместване.

Как се проявява повреден амортисьор?

На пералните машини Siemens оригиналните амортисьори служат средно 5-7 години. Някои амортисьори обаче „работят“ безпроблемно дори по-дълго, докато други, напротив, едва издържат 1-3 години. Всичко зависи от работата на машината и качеството на изработката. Следните причини водят до повреда на амортисьорите:

 • естествено износване на гумени компоненти (уплътнителни гумени ленти);
 • дългосрочни натоварвания и постоянни вибрации;
 • изсушаване или измиване на смазката, предоставена в тялото на амортисьора;
 • нарушение на правилата за работа на Siemens.

Най-често преждевременната повреда на амортисьорите е резултат от невнимателна работа на оборудването. Постоянното презареждане на барабана, дългите центрофуги при максимална скорост и прането при небалансирано значително намаляват експлоатационния живот на рафтовете. Можете да подозирате повреда на амортисьора въз основа на следните „симптоми“:причината са амортисьорите

 • корпусът на Siemens вибрира силно, особено когато цикълът на въртене е включен при висока скорост;
 • пералнята постоянно чука и „скача“ из стаята;
 • задвижващият ремък често излита от шайбата;
 • Получават се течове през люка (барабанът се удря в тялото на пералнята, гуменият маншет се износва и започва да пропуска вода).

Силни вибрации, почукване, течове и летящ ремък може да показват проблеми с амортисьорите.

Не можете веднага да обвинявате амортисьорите - други повреди имат подобни признаци. Но не можете да правите без проверка на системата за амортизация. Тестването на стелажите е съвсем просто: свалете горния капак, натиснете резервоара и оценете поведението му. Ако контейнерът плавно се върне на мястото си, тогава няма проблеми с амортисьорите. Когато барабанът реагира на натиск с резки или хаотично люлеене, буталата трябва да бъдат сменени.

Най-накрая можете да проверите изправността на амортисьорите, след като ги проверите. Но първо стелажите трябва да бъдат демонтирани. Трудно е да се направи това, но е напълно възможно у дома.

Отваряне на достъп до подробности

Премахването на амортисьорите ще изисква частично разглобяване на машината. Следователно ремонтът започва с подготовката на оборудването: изключваме Siemens от комуникациите, фиксираме маркучите и кабела на задната стена и след това преместваме пералнята в центъра на стаята. След това следваме инструкциите:

Преди да разглобите пералнята, трябва да се уверите, че оборудването е изключено от електрозахранването, водоснабдяването и канализацията!

 • развийте горния капак;
 • извадете дозатора;
 • развиваме болтовете и другите крепежни елементи, „скрити“ зад таблата, които държат таблото;
 • изключете платката от кутията (внимавайте с окабеляването - не трябва да е повредено);
 • спуснете машината върху задната стена;
 • разхлабете винтовете, закрепващи дъното;
 • отворете люка и отстранете външната скоба от маншета;
 • вкарайте маншета в барабана;
 • Откачаме „края“ от тялото, като едновременно с това изключваме окабеляването от UBL.свалете амортисьора

След като свалите предния панел, можете да видите амортисьорите - два стълба, на които е фиксиран резервоарът. В идеалния случай, за да изключите амортисьорите, е необходимо да продължите да разглобявате машината до демонтирането на контейнера за пране. Но самоуките майстори ни позволяват да опростим задачата и да премахнем буталата сега, когато Сименс е в „легнало“ положение с неотстранен барабан. Да, ще бъде по-трудно, но много по-бързо.

Смяна на детайли

За да смените амортисьорите е необходимо да свалите старите - да ги откачите от купето и ваната за миене. Отдолу всичко е просто: просто разхлабете крепежните елементи. Отгоре се използват специални пластмасови държачи за фиксиране на стелажите. Те не могат да се развият по обичайния начин, така че при демонтажа на амортисьорите действаме по следния начин:

 • вземете 13 мм бормашина;
 • поставете свредлото в отвертката;
 • Внимателно пробийте крепежните елементи, освобождавайки буталата.

Старите амортисьори не подлежат на ремонт. Разединяват се и се изхвърлят по предписания начин. След това освободената седалка се почиства и обработва със смазка-уплътнител. След това се монтират нови амортисьори: те се завинтват отдолу към тялото на машината, а отгоре се закрепват през предварително пробити отвори към резервоара.Амортисьори за пералня

След като завършим монтажа на амортисьорите, завинтваме предварително отстранените елементи на място и връщаме Siemens във вертикално положение. Определено проверяваме новите амортисьори, като пускаме пробно измиване. Ако пералната машина спре да вибрира и да чука по време на цикъла на центрофугиране, подмяната на кошовете е била успешна.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня