Как да смените резервоара в пералня Ariston със собствените си ръце?

Как да смените резервоара в пералня Ariston със собствените си ръцеВ случай на някои повреди, подмяната на резервоара в пералната машина Ariston не може да бъде избегната. Работата е трудоемка и включва демонтаж на стария контейнер и монтиране на нов, което ще наложи почти пълен демонтаж на машината. За да се справите с подмяната на резервоара, трябва да подготвите инструменти, работно място и самата пералня. Инструкциите стъпка по стъпка ще ви помогнат да избегнете грешки.

Какво ще ви трябва?

Ако проблемът е диагностициран и е закупен нов контейнер, можете да започнете работа. Първата стъпка е да се подготвите за предстоящата подмяна - съберете необходимите инструменти. Нека ви напомним, че за да демонтирате барабана, ще трябва напълно да разглобите пералнята, което не може да се направи без:

 • клещи;
 • отвертки (плоски и кръстати);
 • регулируем гаечен ключ или комплект гаечни ключове.

Това е минималният набор. Възможно е при разглобяването на машината да бъдат открити други дефекти, за отстраняването на които ще са необходими допълнителни устройства. По-добре е да играете на сигурно и да носите всички налични инструменти на работното място.

Преди каквито и да е ремонтни дейности, пералната машина трябва да бъде изключена от захранването и от водопровода!

Специално внимание трябва да се обърне на работното място. За да бъде по-удобно и по-лесно да смените резервоара сами, трябва да преместите пералнята в просторна стая, гараж, работилница или коридор. Препоръчително е да покриете пространството около оборудването с парцали, мушама или стари вестници.

Премахване на основния модул на машината

Изваждането на резервоара от пералнята Ariston не е лесно. Ще бъде необходимо да разглобите тялото на машината почти до „края“. Продължаваме така:

 • изключете машината от комуникации, електричество, канализация и водоснабдяване;
 • развийте болтовете, държащи горния капак, и свалете панела;
 • затягаме централния клапан на дозатора и изваждаме контейнера за прах;
 • Развийте винтовете, закрепващи арматурното табло;
 • изключете арматурното табло от тялото и, без да изключвате проводниците, го поставете върху пералната машина;

Препоръчително е да записвате всички действия на камера, за да улесните повторното сглобяване.

 • с плоска отвертка огънете пластмасовите ключалки на техническия люк и го отстранете;
 • развийте филтъра за боклук и наклонете машината напред, за да източите останалата вода в маркучите;
 • използвайте отвертка, за да закачите външната скоба на маншета, разхлабете пръстена и го отстранете;
 • пъхнете маншета вътре в барабана;премахване на модула на барабана на резервоара
 • откачете окабеляването от UBL, като развиете винтовете и освободите сензора на устройството за заключване на люка;
 • Развийте болтовете, разположени около периметъра на предния панел на пералната машина;
 • издърпайте края, освободен от болтовете, към вас, извадете го и го оставете настрана;
 • отстранете всички крепежни елементи и елементи от повърхността на резервоара (превключвател за налягане, дренажен маркуч, тръба за пълнене на входния клапан);
 • изключете кабелите, идващи от нагревателния елемент;
 • изваждаме нагревателя, електродвигателя, термостата и дренажната помпа;
 • отстранете противотежестите, амортисьорите и пружинните елементи от тялото;
 • уверете се, че в резервоара няма тръби и жици.

Пералните машини Ariston имат пластмасови, неотделяеми резервоари и метални барабани.

Сега можете да премахнете резервоара. Водоемът е труднодостъпен, затова се препоръчва да се работи по двама. Единият хваща барабана, повдигайки контейнера, а вторият откача горните пружини. Няма нужда да се притеснявате за тежестта на резервоара - на Ariston са инсталирани само леки пластмасови резервоари.

Инсталиране на нова част

След като демонтирате стария резервоар, можете да започнете да инсталирате новия. Първо трябва да намерите резервна част. В идеалния случай поръчайте оригинални резервни части от производителя. Струва си да се разбере, че няма смисъл да режете половината резервоар и да получите „целия“ барабан - Ariston доставя частите като едно цяло. Не е безопасно да купувате пластмасова „половина“ от местни търговци, тъй като често има фалшификати, които водят до течове и аварии.закупуване и инсталиране на нов резервоар

След закупуване се препоръчва да проверите резервоара за течове. Достатъчно е да затворите всички предвидени изходи за тръбите с тапи и да напълните варела с вода. Такъв експресен тест ще ви позволи незабавно да идентифицирате дефектен модул и да спестите време за неговото инсталиране.

Ако новият резервоар не тече, можете да започнете монтажа. Продължаваме по описаната по-горе схема, само в обратен ред. Започваме с пружини и амортисьори, след това добавяме противотежести и връщаме всички предварително премахнати проводници и тръби на местата им. След това се монтират основните компоненти, предният панел се завинтва, свързва се UBL, вмъкват се приемникът за прах и пресостатът.

След монтажа извършваме пробно измиване и оценяваме резултата. Ако няма подозрителни удари или капки вода, тогава подмяната е завършена успешно.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня