Как да сменим барабан в пералня

барабан на пералняСлед много дълъг период на употреба или поради производствен дефект, барабанът на пералнята може да се повреди. Освен това такива повреди попадат в категорията непоправими, когато стената изгние и се образува дупка в барабана, или когато гнездото на втулката изгние и се срути, или когато закрепванията на щанцата на ребрата са напълно „отрязани“ и след това няма начин да използвате този барабан. Има само едно решение - смяна на барабана. Прочетете статията дали е препоръчително да направите такава подмяна и как да го направите.

Тази част трябва ли да бъде заменена?

Когато решавате дали трябва да смените барабана или не, първо помислете от какво ще се ръководите. Някои хора просто свикват със своите „железни асистенти“ и за тях въпросът за подмяна на пералня изобщо не си струва. Без значение колко струва ремонтът, те ще го направят, освен ако разбира се не е някаква прекомерна сума. Повечето хора са по-прагматични, те ще предпочетат закупуването на нова пералня пред скъпия ремонт, всичко ще зависи от сумата на този ремонт. Така че нека грубо да определим колко ще струва смяната на барабана на машина Indesit (или всяка друга).

важно! Производителите по правило не доставят барабани отделно; в по-голямата част от случаите резервоарите се продават сглобени с барабан.

Нека започнем с цената на самия барабан заедно с резервоара, ето няколко примера за цени (към 30 май 2016 г.):

 • Сглобяване от две части с всички компоненти за пералня Beko, Blomberg, резервна част номер 2918900100 - струва 31 $.
 • Сглобяване на две части с всички компоненти за пералня Indesit, номер C00109633 - средна цена 0,5$.
 • Сглобяване от две части с всички компоненти за пералня Indesit, номер C00293409 - средна цена около 0,6$.
 • Сглобяване от две части с всички компоненти за пералня Аристон номер C00259987 - струва средно 102$.
 • Сглобка от две части с всички компоненти за пералня Indesit, Ariston C00145034 – цена 96$.
 • Сглобяване от две части с всички компоненти за пералня Electrolux, AEG, Zanussi 3484159839 - средна цена $138.

барабан на пералняКакто обикновено, ако не ремонтирате пералнята сами, тогава Към цената на резервните части ще трябва да добавите обаждане до техник, диагностика на неизправности и ремонтни дейности. В Москва цената на такъв сложен ремонт може да достигне до $45-55, в периферията апетитите на майсторите са по-скромни, но все пак сумата не е малка: $25-30. Да предположим, че трябва да закупите резервоар и барабан за пералня Electrolux в онлайн магазин. За барабана ще платите 138 $, плюс доставка 8 $, плюс монтажен труд 30 $. Общата сума е $176.

Съгласете се, цената е доста висока. Сега да видим колко струват приблизително новите перални. Тъй като взехме като пример резервна част от автомобил Electrolux, ще разгледаме цените за перални машини от тази марка.

 1. Electrolux EWS 1064SAU – цена $209 с отстъпка.
 2. Electrolux EWS 1052NDU – цена $179.
 3. Electrolux EWS 1276COU – цена $265
 4. Electrolux EWS 1054NDU – струва $238.

Оказва се, че освен ако не се заемете с ремонт на много скъп модел перални машини, ремонтът не е икономически целесъобразен, тъй като цената е почти равна на цената на нова бюджетна пералня от Electrolux. Ние сме формулирали нашите заключения по този въпрос, но окончателното решение, разбира се, е ваше.

Какво ще е необходимо за ремонт?

Ако решението ви да смените барабана на пералнята със собствените си ръце е непоклатимо, тогава трябва внимателно да се подготвите за ремонтни работи, а именно да подготвите инструменти и материали. В този случай е по-лесно с материалите, защото ще трябва да закупите резервоар и барабан, сглобени заедно, което означава, че там вече са монтирани втулки, лагери и кръст. Поне не е нужно да се занимавате с това. Но с набора от инструменти не всичко е толкова очевидно. Ще ни трябва:

 • комплект отвертки, плоски и кръстати;
 • малък гаечен ключ и други ключове отделно 19,8,9;
 • клещи;
 • резачки за тел

Това е целият комплект. Както можете да видите, когато сменяте целия модул, не са необходими специални инструменти; всичко, от което се нуждаете, ще бъде намерено в килера. Когато имате на склад инструментите и материалите, трябва да имате търпение и да се захванете за работа, чакаме смяна на барабан.

Забележка! За да улесните работата по подмяната на резервоар с барабан, помолете някой от членовете на вашето домакинство за помощ, поне на етапа на демонтиране на стари единици и инсталиране на нови.

Работен процес

барабан на пералняКакто вече разбирате, смяната на барабан не е най-лесната работа и несъмнено ще изисква известни умения от вас. Първо, трябва правилно да разглобите пералнята и да демонтирате стария резервоар заедно с барабана. Как да премахнете резервоара на пералня, описано подробно в едноименната статия на сайта ни, няма да го повтаряме. Нека да поговорим за процедурата за инсталиране на нов резервоар и барабан.

 1. Монтирайте ролката.
 2. Заедно с някой вземаме нов резервоар заедно с барабана и го поставяме в тялото на пералнята през горната част на тялото.
 3. Поставяме задвижващия ремък върху ролката.
 4. Вмъкваме нагревателния елемент на място и прикрепяме проводниците към него.
 5. Свързваме дренажните маркучи.
 6. Инсталираме съединители, предназначени за устройството за блокиране на люка.
 7. Монтираме маншета на люка и го затягаме със скоба.
 8. Инсталираме противотежест.
 9. Поставяме горния капак и работата може да се счита за завършена.

Обобщавайки, отбелязваме, че подмяната на барабана в пералня от всеки модел е много скъпа и отнемаща време процедура и, между другото, често напълно неоправдана от икономическа гледна точка. Помислете няколко пъти, преди да се решите да направите нещо подобно, успех!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня