Как да сменим кондензатора на съдомиялна машина?

Как да сменим кондензатора на съдомиялна машинаПовредата на кондензатора на съдомиялната машина обикновено възниква внезапно. Например PMM може в един момент просто да спре да мие добре съдовете, без причина. Това ще започне да се случва поради факта, че кондензаторът ще спре да работи с циркулационната помпа, няма да се създаде налягане в устройството, така че съдомиялната машина няма да може да отмие остатъците от храна, които са полепнали по съдовете с мощен поток от вода. В този случай ще помогне само смяната на кондензатора на съдомиялната машина. Точно сега ще ви кажем как да го намерите и замените със собствените си ръце.

Как да стигна до кондензатора?

За съжаление, това е доста често срещана ситуация, когато машината загрява водата и работи, но измива всички съдове много лошо. При стартиране има усещане, че помпата не работи, въпреки че бръмчи много силно, така че устройството физически не може да измие остатъците от храна. За да поправите това, трябва да стигнете до кондензатора и да го тествате.

  • На първо място, струва си да премахнете страничните панели на PMM от двете страни, така че да имате достъп до всички необходими части, които могат да бъдат проверени за всеки случай.

Така можете и визуално да проверите изправността на нагревателния елемент, както и да измерите съпротивлението му в омове, за да сте сигурни, че проблемът е в кондензатора.

  • Сега трябва да развиете монтажния болт на помпата, разположен в самото дъно на съдомиялната машина. Обикновено помпата се държи само с един болт, така че след отвиване частта ще се освободи.къде се намира кондензаторът PMM?
  • След това трябва да премахнете долния капак на съдомиялната машина и внимателно да разкачите клемите на сензора, който е монтиран на капака, за да следите нивото на водата.
  • След това можете визуално да проверите помпата и да изключите кондензатора за тестване.

Ако не сте уверени в способностите си, направете снимка на връзката на кондензатора към помпата, за да не правите грешки при повторното сглобяване на съдомиялната машина.

Частта е деактивирана, можете да извършите тестове и след това да преминете към подмяна, ако е необходимо. Както можете да видите, можете да направите това сами, без участието на майстор.

Проверка и подмяна на части

Ако нагревателният елемент PMM е наред, тогава проблемът е в помпата, която може да бръмчи силно по време на работа на нагревателния елемент, но няма да започне. И ако двигателят на помпата вече е проверен и той се върти свободно, но не се включва, тогава проблемът може да бъде само в кондензатора.

Най-често капацитетът на кондензатора е 5 микрофарада. За да проверите състоянието му, частта трябва да бъде свързана към тестер за транзистори, за който обикновен тестер за полупроводникови устройства Mtester V2.07 е идеален. Ако устройството показва стойност, много по-малка от 5000 Nanofarads, тогава кондензаторът е загубил заряда си по време на активна употреба, така че трябва спешно да бъде заменен.

Купете нова част, за предпочитане оригинална, така че да отговаря на вашия модел съдомиялна. Евтините кондензатори също ще работят, но те могат да причинят проблеми при монтажа, тъй като обикновено нямат болт за закрепване към помпата. Следователно, за такова устройство първо ще трябва да направите монтажен болт със собствените си ръце и след това да го закрепите с лепило, което може да бъде много ненадеждно и краткотрайно.проверка на кондензатора с мултицет

Когато кондензаторът е закупен и готов за монтаж, трябва да извършите всички манипулации съгласно нашите инструкции в обратен ред, да сглобите машината и да организирате пробно измиване.Ако след изтегляне на вода помпата започне да се включва без силно бръмчене и всички съдове отново станат кристално чисти след работния цикъл, тогава ремонтът е успешен. Винаги обръщайте голямо внимание на всички външни звуци, които вашият „домашен помощник“ издава, защото това може да е първият сигнал, че нещо не е наред с устройството.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня