Как да сменим маншета на пералня Whirlpool?

Как да сменим маншета на пералня WhirlpoolСмяната на маншета на люка на перална машина Whirlpool е доста проста. За демонтаж се нуждаете само от отвертка, понякога може да имате нужда и от клещи, а самата работа ще отнеме буквално половин час. Нека да разберем как правилно да премахнете стария и да поставите нов печат.

Отървете се от стария маншет

Всеки собственик на пералня Whirlpool може да смени гуменото уплътнение. Ето защо, ако видите, че на маншета са се появили пукнатини и черни петна, не бързайте да се обадите на специалист. Лесно е да инсталирате ново уплътнение сами, без да плащате повече на специалистите от сервизния център.

На първо място, трябва да закупите нов маншет за люк, подобен на повредения печат. Просто кажете на продавач-консултанта модела на вашата пералня Whirlpool и серийния номер на машината. В идеалния случай трябва да се съсредоточите и върху маркировките, написани директно върху еластичната лента.

Преди да свалите маншета, не забравяйте да изключите машината от захранването и да изключите вентила, отговорен за подаването на вода.

След това избършете корпуса на машината със суха кърпа. След това можете да започнете да демонтирате гуменото уплътнение. Алгоритъмът на действията е както следва:

 • отворете вратата на люка;
 • Използвайте ръцете си, за да намерите двете скоби, закрепващи маншета. Ако са направени от пластмаса, използвайте шлицова отвертка, за да повдигнете „езиците“ и да премахнете джантите. Ако скобата е направена от метал, трябва да разхлабите винтовата ключалка и да закачите пружината с тънка отвертка;
  отстранете скобата
 • отстранете както вътрешната, така и външната скоба от устройството;
 • „откачете“ предната част на гуменото уплътнение от тялото;
 • Намерете монтажната маркировка на яката, показваща позицията, в която трябва да бъде уплътнението спрямо барабана. При повечето модели джакузито е малка издатина;
 • маркирайте това място на тялото;
 • извадете гумения маншет от вдлъбнатината.

извадете стария маншет

По този начин можете лесно да премахнете повредено уплътнение от корпуса. Преди да поставите нова гумена лента, важно е да измиете седалката от отломки, мръсотия и отлагания. Вземете сапунена гъба и почистете вдлъбнатината. След като почистите седалката, напенете я отново с препарат. Течността за съдове работи добре. Това ще улесни поставянето на новия маншет и ще служи като смазка.

Инструкции за инсталация

Най-трудната част от работата е да дръпнете обратно закупения маншет. Плътното фабрично уплътнение ще „устои“ по време на монтажа и това е основната трудност на ремонта. За да смените гуменото уплътнение, следвайте стриктно този алгоритъм:прегледайте новата част

 • Поставете гумената лента във вдлъбнатината. Необходимо е предварително направената маркировка върху тялото и маркировка за монтаж на маншета да съвпадат;
 • Започнете да монтирате уплътнението отвън. Хванете вече разтегнатата част на уплътнението с ръка, а с другата поставете ластика допълнително;
 • издърпайте вътрешния ръб на уплътнението над ръба на пластмасовия резервоар;
 • докоснете маншета, уверете се, че той „седи“ на място, плътно „закопчава“ както ръба на резервоара, така и тялото на пералната машина;
 • Уверете се, че маркировките на еластичната лента и предния панел съвпадат. Ако не, ще трябва да поставите отново уплътнението.

На пералните машини Whirlpool можете да смените гуменото уплътнение, без да сваляте предния панел на кутията.

Ако желаете, можете да разглобите машината: откачете горния капак и предната стена. Тогава ще бъде по-удобно за работа и ще бъде осигурен свободен достъп до вътрешността на машината.В този случай обаче ще трябва да отделите малко повече време. След като издърпате маншета, не забравяйте да го фиксирате в шайбата. По-трудно е да закрепите вътрешната скоба. Ако пръстенът е метален, трябва да развиете винта "резе", да поставите ръба върху уплътнението и да затегнете крепежния елемент.

монтаж на нов маншет на люка

Когато скобата е изработена от пластмаса, трябва да действате по различен начин. Необходимо е да вземете пръстена и да го разхлабите, като натиснете върху ставата на „езиците“, след това го поставете на място и го фиксирайте върху маншета. По-старите перални машини Whirlpool може да имат телени закопчалки. След това ще трябва да поставите телта върху цялото уплътнение и да използвате клещи, за да затегнете краищата му. Полученият „възел“ трябва да бъде скрит в специална вдлъбнатина в маншета.

След това остава само да монтирате външната скоба и да я закрепите на място. Принципът на фиксиране на пръстена е подобен на правилата за монтиране на вътрешната джанта. Само непокътнати стари крепежни елементи могат да се използват повторно. Затова ги огледайте внимателно преди монтажа. Ако скобите са повредени или деформирани, не забравяйте да смените пръстените.

Ако се спазват всички правила за монтаж, уплътнението и скобите ще прилягат плътно към тялото. След като завършите инсталацията, трябва да проверите системата за течове:

 • отворете спирателния вентил;
 • свържете пералната машина към мрежата;
 • стартирайте режима „Изплакване“ или „Експресно пране“ (в барабана не трябва да има пране);
 • вижте дали изтича вода изпод вратата на люка.

Ако е суха под машината, това означава, че маншетът е сменен успешно. Когато капчици вода се виждат под вратата или още по-лошо - струйки, ще трябва да помислите допълнително. Източете водата от машината, отворете вратата, проверете дали уплътнението приляга плътно към тялото и резервоара.Опитайте да затегнете още повече скобите на маншета. Ако тези стъпки не помогнат, ще трябва да демонтирате уплътнението отново и да го поставите отново.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Стас Стас:

  Благодаря ви много, вашите съвети ми помогнаха.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня