Как да сменим лагер в пералня Bosch

Смяна на лагери в пералня BoschНяма да можете да пропуснете момента, когато лагерът на пералня Bosch се повреди. Би било по-добре, разбира се, да се открие повредата на по-ранен етап, но когато машината започне да издава чудовищен рев по време на пране, е необходимо спешно да я спрете и да започнете ремонт.

Смяната на лагера в пералня Bosch може да се извърши със собствените си ръце без участието на специалист, но бъдете подготвени за факта, че ще трябва да поискате краткосрочна помощ от някой от домакинството, тъй като на някои етапи от ремонта е неудобно да действаме сами, но нека не изпреварваме.

Да се ​​подготвим за ремонт

Ако възнамерявате да смените лагера на пералня с марка Bosch, първо трябва внимателно да се подготвите за такъв сериозен ремонт, така че по-късно в процеса да не тичате и да търсите липсващия инструмент или материал. Нека започнем с подготовката на самата пералня. Изключете захранващия кабел от захранването, изключете водата и след това развийте входния маркуч. Изключваме дренажния маркуч от канализационната тръба и плъзгаме пералнята до място, където ще бъде удобно да я разглобите.

По-добре е около разглобяваната пералня да има възможно най-много място, така работата ще върви много по-бързо, а самото разглобяване ще бъде по-удобно.

Да оставим пералнята засега на мира и да започнем да търсим инструменти. Между другото, ще ви трябват много инструменти, но всички те, с редки изключения, са прости. Можете да ги получите доста лесно, някои имате под ръка, някои ще трябва да донесете от гаража или обора, а можете да помолите съседа си за някои.

 1. Отвертка звезда, плоска, фигурна, остра.необходими инструменти
 2. Иглени клещи, клещи (големи и малки).
 3. Чук с гумени и медни ударни части.
 4. Чук.
 5. Глави от 8 до 32 мм с крайна тресчотка.
 6. Шило и ненужен болт 16мм (ще се повреди малко).
 7. Устройство за демонтаж на лагери (теглич).
 8. Универсална смазка WD-40.
 9. Силикон или друг уплътнител за допълнително залепване на половинките на резервоара.

След като сглобите инструментите си, трябва да закупите подходящите лагери. Купуването на лагер за пералня Bosch е лесно. Отивате в търговски обект, специализиран в продажба на резервни части за перални машини, четете обозначението на вашия модел пералня Bosch, след което продавачът избира или поръчва подходящите лагери за вас.

Можете да направите същото, като говорите с онлайн консултант на уебсайт за продажба, който продава резервни части за пералня. В този случай има само едно неудобство - няма да получите лагерите веднага, а след известно време.

Разглобяване на машината

Е, събрахме всичко необходимо за ремонт, нека започнем да разглобяваме пералнята Bosch. Нека разгледаме процеса на разглобяване стъпка по стъпка, за да не пропуснете нищо, когато го изучавате по-късно.

 • Развиваме двата винта и отстраняваме горния капак на пералнята Bosch, след което изваждаме контейнера за прах и го оставяме настрана.
 • Отворете люка на пералната машина възможно най-широко и след това извадете маншета от него. Възможно е да има проблеми с това, така че първо прочетете статията Как да премахнете маншета на люка на пералната машина, там всичко е описано подробно.
  издърпайте маншета
 • Развиваме крепежния елемент, който държи заключващото устройство на люка, но не е необходимо да премахваме самото устройство, ние само изключваме проводника, който е свързан към него.
 • Развиваме болтовете, които държат предния панел на пералнята Bosch. Един болт се намира близо до отвора за контейнера за прах, един близо до филтъра за боклук и един в долния ляв ъгъл на предната част на корпуса на машината - общо три.
 • Отстранете блока за пълнене заедно с тръбите. Извадете го внимателно, за да не повредите пластмасовите части.
 • Развиваме двата винта, разположени отдясно и отляво на отвора на дозатора, повдигаме контролния панел с плоска отвертка, внимателно откопчаваме пластмасовите крепежни елементи и сваляме панела.

Има доста кабели, които отиват към контролния панел на пералнята Bosch, няма нужда да ги изключвате. Нека да окачи контролния панел на снопове жици и да го прекараме по страничната стена на кутията, нека виси.

 • Поставяме пералнята „отстрани“ и отдолу стигаме до дренажната тръба. Отстраняваме скобата от него и след това издърпваме самата тръба.
 • Развиваме амортисьорите, като по този начин освобождаваме резервоара на пералнята Bosch и сваляме задвижващия ремък.
 • Връщаме машината на крака и премахваме превключвателя за налягане. Извадете маркуча от превключвателя за налягане много внимателно, за да не повредите крехката тръба.
 • Развиваме задната стена, изваждаме двигателя, изключваме кабелите от нагревателния елемент.
  отстранете проводниците от нагревателния елемент
 • Развиваме напречната греда, така че да не ни пречи да издърпаме резервоара през горната част.
 • Сега, използвайки помощта на някой от домакинството, издърпваме пружините и изваждаме резервоара заедно с барабана и противотежестта през горната част. Възможно е първо да развиете и премахнете противотежестта и след това да издърпате резервоара с барабана, но е болезнено неудобно да го развиете (някои винтове са трудно достъпни), така че няма да се занимаваме с тази неблагодарна задача.

Стигаме до финала. Развийте болта, който държи шайбата. Ако не се отдели веднага, напоете го с лубрикант. WD-40. Развиваме всички болтове, които държат половинките на резервоара на пералнята Bosch и разглобяваме резервоара. Отстранете задната част на резервоара на пералната машина заедно с лагерите от вала на барабана. Сега приключихме с разглобяването на пералнята, започва смяната на лагери в пералня марка Bosch.

Ремонтираме го сами

Смяната на лагера на този етап е лесна. Първо, внимателно изберете старите лагери и внимателно почистете мястото за монтаж на новите. Ако не можете да ги изберете веднага, тогава се въоръжете с дрифт и чук и започнете да ги избивате.

отстранете старите лагери и уплътнения

Помня! Трябва да избиете лагера от външната страна на резервоара навътре.

Почистете седалката съвестно. Не трябва да остават неравности, стружки или мръсотия. Задвижваме новите лагери на място, като не забравяме да добавим грес към тях и да монтираме задържащ пръстен. Бъдете внимателни, когато монтирате нови лагери. Не трябва да удряте новия лагер директно с чук; ако трябва да го удряте силно, удряйте го с гумен чук. След като лагерите са монтирани, можете да сглобите пералнята Bosch и да проведете тестове

В заключение отбелязваме, че подмяната на лагери в пералня Bosch се извършва почти по същия начин, както в пералните машини на други марки, въпреки че има някои нюанси при разглобяването, но това са незначителни неща. Успех с ремонта.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня