Как да сменим ремъка на пералня с горно зареждане?

Как да сменим ремъка на перална машина с горно зарежданеПринципът на работа на "вертикалните" перални е същият като този на пералните с предно зареждане. Барабанът на пералните машини, оборудвани с колекторен двигател, се върти от задвижващ ремък. Ако гумената лента се скъса или падне, „домашният асистент“ спира цикъла.

Нека да разберем как да сменим колана на перална машина с горно зареждане със собствените си ръце. Ще ви кажем как да изберете правилните компоненти. Ще обясним на кои точки трябва да обърнете внимание по време на процеса на ремонт.

Променяме посочената част

Можете да извършите сами работата по подмяната на задвижващия ремък на пералната машина, без да се обаждате на специалист. Процесът изисква само отвертка. Основното нещо е да изберете задвижващ ремък, подходящ за конкретен модел SMA. Алгоритъмът на действията ще бъде малко по-различен от ремонта на предните камери, но като цяло инструкциите са подобни.

Ако пералнята все още е в гаранция, по-добре е да не го правите сами, а да поканите специалист от сервиза за смяна на ремъка.

Това се дължи на факта, че всеки самостоятелен ремонт води до анулиране на гаранцията. И ако в бъдеще възникне по-сериозна повреда, тогава вече няма да можете да заявите безплатна диагностика и смяна на компоненти.

Ако гаранцията е изтекла, сменете ремъка сами. На първо място, е необходимо да изключите SMA. След това машината се изключва от водоснабдяването и канализацията и се премества в центъра на стаята, така че да е удобно да се работи с нея. Тогава:

 • Развийте винтовете, държащи страничната стена на пералната машина (това може да бъде левият или десният панел; информация за местоположението на задвижващия ремък е в инструкциите за оборудването);премахване на страничната стена на перална машина с горно зареждане
 • при някои „вертикали“ страничната стена е допълнително закрепена с болтове, разположени отпред - те също трябва да бъдат отстранени;
 • свалете страничния панел на кутията и го поставете настрани;
 • отстранете деформирания колан от ролката (обикновено това не се изисква, тъй като еластичната лента се счупва и лежи отдолу);
 • закупете нов задвижващ ремък, като се съсредоточите върху модела на пералната машина или върху маркировките на старата гумена лента;
 • поставете новия задвижващ ремък върху шайбата на двигателя;как да затегнете ремък върху ролка
 • Издърпайте гумената лента върху макарата на барабана, като бавно завъртите „колелото“.

Коланът трябва да бъде позициониран точно в средата на барабанната шайба. Ако е изместен настрани, подравнете позицията на ластика. За да направите това, преместете го на няколко „потока“ встрани върху шайбата на електромотора.как да поставите задвижващия ремък

След смяна на колана проверете работата на SMA. Първо завъртете барабана на ръка. След това, без да връщате обратно страничната стена, стартирайте режима "Центрофуга" и наблюдавайте пералнята. Ако всичко е наред, сглобете тялото.

Как да изберем правилния колан?

Всъщност подмяната на гумената лента на машина с горно зареждане е доста проста. В идеалния случай, ако маркировките на старата каишка са оцелели, тогава намирането на подобна част няма да е трудно.

Винаги гледайте маркировките на стария задвижващ ремък - това ще ви помогне да избегнете грешки при закупуване на нови компоненти.

Ако машината е била използвана дълго време, има вероятност маркировките на колана да са се изтрили. След това ще трябва да изберете компоненти въз основа на модела на пералната машина. Можете да видите името на „вертикала“, както и серийния номер, на информационния стикер (достъпен на кутията на SMA) или в инструкциите за оборудването.Задвижващ ремък Zanussi

Всички производители на задвижващи гумени ленти за SMA използват една и съща маркировка. Първите 4 цифри показват дължината на колана, следващата буква е неговия профил, а последната цифра е броя на клиновете. Най-популярните компании, произвеждащи подобни компоненти за автоматични машини, са Optibelt, Hutchinson, Megadyne, Dayco.

Каква е разликата между вертикалните задвижващи ремъци SMA:

 • вид - биват клиновидни и многоклинови;
 • профил (разстояние между лентите). В маркировките това ще бъде отбелязано с буквата J или H;
 • брой клинове (от 3 до 8) и гребени (от 4 до 9);
 • дължина (това е най-важният критерий при избора на задвижващ ремък).

По този начин, ако повреденият ремък е маркиран с 1965H7 Hutchinson, тогава можете да закупите част от всеки друг производител, но винаги с подобна дължина/профил/брой клинове. Например, еластичната лента Optibelt 1965H7 е доста подходяща.

Като пример, разгледайте маркировките на някои колани и перални машини, съвместими с тях:

 • Ремък Hutchinson 1204H8 PHE 481235818167 е подходящ за Whirlpool модели AWA 1000 856110029203, AWA 1000 856110029200, AWA 5067 856150629277, AWA 5068 856150629286, AWA 5069 856150629296;Колан за машина Whirlpool
 • лентата Optibelt EL 1265 J4 може да се монтира на пералня Indesit WG421TPR, W43T;
 • задвижващ ремък 1110 J5 е предназначен за модели Indesit W43T, WD622;
 • типовете задвижващи ремъци EL 1270 J3, EL 1270 J4, EL 1270 J5 са подходящи за перални машини Samsung S621, S821, S832, S852, P805J, F813J, F1015J, P1005J, 1091, 1100F, P1405J, SWF1200F, P8091, P8021, 1000 SWF .

Можете също да опитате да се обадите в сервиза и да попитате специалистите кой колан е подходящ за вашата пералня. Обикновено майсторите не отказват устна консултация.Понякога те дори предлагат да поръчат компоненти чрез тях - цената не е много по-различна от цената на дребно, тъй като магазините дават на компаниите добра отстъпка.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня