Как да смените дръжката на вратата на пералня Indesit

Как да смените дръжката на вратата на пералня IndesitДръжката на вратата е най-болезненото място за пералните Indesit. Веднага щом увеличите натиска или дръпнете рязко към себе си, в заключващия механизъм ще изскочи пружина или прът. Резултатът ще бъде заключен резервоар и необходимост от ремонт. За щастие можете сами да премахнете запушването, да отстраните проблема и да смените дръжката на вратата на люка. Прочетете по-долу за подробни инструкции.

Първо трябва да отворите люка

Счупената дръжка е неприятна и обезпокоителна и първо трябва да отворите люка на машината. Първо, ключалката се разваля, когато се опитвате да извадите прането след края на следващия цикъл и собственикът на пералнята се притеснява дали изпраните дрехи остават заключени. Второ, не е възможно да се замени дефектна част през стената. Затова първо ще обърнем внимание на отключването на ключалката на вратата. Най-лесният начин за машините Indesit е да използвате въже:

 1. Намираме дълъг тънък шнур.
 2. Прекарваме го между вратата и тялото.
 3. Издърпваме краищата към себе си от двете страни.
 4. Подреждаме чисти неща.

Ако няма въже под ръка, продължаваме по различен план, приближавайки се до ключалката през горната или долната част на устройството. В първия случай отстранете горния капак, като развиете няколко винта отзад. Връщаме се към предната страна на машината и избутваме панела от нас, докато щракне. След това накланяме тялото назад, докато резервоарът се премести към задната стена. Остава само да прилепите ръката си към ключалката и да отворите люка. Във втория вариант ще трябва да повторите същите стъпки, просто започнете от долния капак.

Отваряне на врата с корда

Ремонтираме без смяна на части

Не всяка повреда на механизъм за заключване на вратата изисква непременно пълна подмяна.Вероятно дръжката се е счупила поради разхлабен щифт, пружина или език. В такива случаи е достатъчно леко да завъртите и затегнете елементите, за да възстановите предишния ред и да създадете безпроблемно отваряне на люка.

За да определите степента на проблема, първо трябва да разглобите вратата. Тегленето става по следния алгоритъм:

 • изключете машината от електрическата мрежа и изключете захранването с вода;
 • развийте двата винта, придържащи вратата към тялото на машината;
 • Поставяме отстранената врата върху равна повърхност, така че стъклото да „изглежда“ нагоре;
 • развийте всички винтове, разположени по целия периметър;
 • натиснете всички пластмасови ключалки с помощта на плоска отвертка;
 • Разединяваме външната част, стъклото и оставяме всичко настрана.

важно! Препоръчително е да записвате всички манипулации, извършени на камера, за да улесните процеса на повторно сглобяване.

свалете вратата на люка и я разглобете

Останала е вътрешната част, където лесно може да се намери счупена ключалка. Внимателно проверяваме дръжката, особено металния щифт, пружината и пластмасовия език. Изброените заключващи елементи трябва да са на мястото си, а летящите части да могат лесно да бъдат открити и върнати в първоначалното си положение. След това сглобяваме вратата обратно и проверяваме дали ключалката работи.

Смяна на дръжката

Когато по време на разглобяването се открият напукани или счупени части, ремонтът вече няма да помогне. Най-често пластмасовият език или основа стават неизползваеми и не е възможно да ги закупите отделно - ще трябва да смените цялата дръжка за отваряне на пералня Indesit. Всеки човек може да върши такава работа.

Някои занаятчии предлагат закърпване на чиповете с поялник или инсталиране на метална ключалка от други модели перални машини на мястото на старата.Няма гаранции за дълготрайна и безпроблемна експлоатация на така ремонтирани дръжки. В близко бъдеще ключалката ще трябва да бъде сменена, така че е по-добре да не отлагате неизбежното и да не губите време, енергия и нерви.

инсталирайте нова дръжкаРезервна част може да бъде закупена в сервизен център, но е по-евтино да поръчате подходяща дръжка от онлайн магазин. Приблизителната му цена е $3-4, но скъпите модели няма да са по-издръжливи. И в двата случая се използва пластмаса, която лесно се поврежда при небрежно боравене. Следните инструкции ще ви помогнат да инсталирате нова дръжка.

 1. Отстраняваме и разглобяваме вратата съгласно горепосочената схема.
 2. Стигаме до ключалката и използваме отвертка, за да издърпаме щифта настрани.
 3. Отстраняваме един по един пружината, езика и самата дръжка.
 4. Инсталираме новата част в специални жлебове.
 5. Поставяме пружината и езика на място.

Металният прът се монтира последен. След като фиксираме всички елементи на заключващия механизъм, проверяваме дали дръжката се „движи“. Ако натискането става гладко и напълно, сглобяваме вратата и я връщаме обратно в люка. За да направите това, поставете предното стъкло под дръжката, покрийте го с външния капак и натиснете надолу, за да освободите ключалките. Остава само да затегнете всички винтове и да закрепите вратата към тялото на пералната машина.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня