Как да сменим уплътнението на пералня Bosch?

Как да смените уплътнението на пералня BoschКапките мазнина, открити на задната стена на резервоара на пералната машина Bosch, ще ви кажат, че е време да смените уплътнението. В повечето случаи, заедно с уплътнителния пръстен, трябва незабавно да преинсталирате лагера. Ще опишем как се сменя семеринга на пералня и какви инструменти са необходими за работата. Нека да разгледаме как правилно да премахнете резервоара и какви грешки трябва да се избягват в процеса.

Какво е необходимо за ремонт?

Много е важно правилно да се подготвите за предстоящия ремонт. Първо, трябва да освободите възможно най-много място, за да можете лесно да разглобите машината на Bosch. По-добре е да преместите машината в средата на стаята или дори да я преместите в гаража. Второ, трябва да имате цял набор от инструменти под ръка:

 • отрицателни и положителни отвертки;
 • клещи;
 • бронзов чук;
 • комплект гаечни ключове;
 • комплект фасунги;
 • метален щифт;
 • WD-40 аерозолна смазка;
 • силиконов уплътнител, устойчив на влага;
 • смазка за семеринг и MCA компоненти;
 • теглич (ако има такъв). Инструментът ще улесни ремонта, но можете да го направите и без него.

След като се уверите, че цялото необходимо оборудване е налично, трябва да се погрижите за закупуването на резервни компоненти. Когато избирате части, трябва да гледате не само модела на машината Bosch, но и от размера на уплътнението, вида на лагера. Цялата информация за това можете да намерите в техническия лист на пералното оборудване.инструменти за ремонт на перални машини

По-добре е да купувате резервни части в специализирани магазини; консултантите ще помогнат при избора. Ще трябва да предоставите серийния номер на пералнята и информация за резервни части.Специалистът ще посочи уплътнението с подходящ размер и ще избере лагер. Можете да донесете със себе си части, които вече са извадени от резервоара, тогава шансовете за закупуване на „грешния“ ще бъдат нулеви.

Не е необходимо да купувате компоненти, предназначени за други модели перални машини. В този случай има голяма вероятност ремонтът да се наложи да се повтори след много кратко време.

Когато имате резервни части и всички необходими инструменти на склад, можете да започнете да го ремонтирате сами. Както вече споменахме, важно е да подготвите работното място. Няма да е възможно да разглобите машината в малка баня; ще трябва да преместите машината в просторна стая. Трябва да се погрижите за безопасността на подовата настилка; по-добре е да поставите пода близо до пералнята.

Какъв е най-умният начин да извадите резервоара?

За да смените уплътнението, ще трябва частично да разглобите пералнята Bosch - свалете горния капак, предния панел на кутията, изключете проводниците и премахнете някои елементи от машината. Това е необходимо, за да премахнете комплекта резервоар-барабан от пералната машина. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • развийте чифт винтове, закрепващи горния капак на устройството, свалете панела и го оставете настрана;
 • отстранете контейнера за прах. Би било добра идея незабавно да почистите кюветата от плака и остатъци от препарат;
 • Развийте болтовете около периметъра на контролния панел;
 • Внимателно, за да не счупите окабеляването, поставете панела върху машината Bosch;
 • с помощта на отвертка откопчайте пластмасовите скоби, държащи долния облицовъчен панел, и го отстранете;
 • отворете вратата на люка;как да премахнете резервоара
 • разхлабете скобата, закрепваща уплътнителната яка на резервоара, отстранете металния пръстен от тялото;
 • изключете UBL контактите, отстранете сензора;
 • Развийте винтовете, държащи предната стена на шайбата.Болтовете са разположени зад дозатора, изпускателния клапан, около периметъра на корпуса и зад контролния панел.

След това премахването на предната стена на пералната машина няма да бъде трудно. Сега имате достъп до основния резервоар на пералнята.

Преди да извадите резервоара, не забравяйте да изключите проводниците, свързващи устройството с други части на машината на Bosch, и отстранете крепежните елементи.

Да изясним за какви скоби и проводници става дума. Трябва да прекъснете връзката:

 • монтаж на клапан за пълнене;
 • дренажна тръба;
 • окабеляване, свързващо устройството с нагревателен елемент, двигател, помпа;
 • противотежести;
 • тръба на сензор за ниво;
 • крепежни елементи на амортисьорите.

Сега можете да започнете да изваждате устройството от пералнята Bosch. Препоръчително е да правите това не сами, а с четири ръце. Помощник ще трябва да натисне амортисьорите, докато втори човек ще извади резервоара. По принцип можете да вършите работата само със собствените си ръце, без да каните „помощник“.

„Разполовете“ пластмасов контейнер

За щастие резервоарът на немските перални машини е сгъваем. За да разделите контейнера, не е необходимо да го режете по шева и това значително опростява работата по подмяната на уплътнението на пералната машина. Резервоарът се разглобява лесно - трябва да развиете винтовете, които държат половинките заедно, и да освободите специалните ключалки.

Ако имате затруднения с премахването на крепежните елементи, можете да ги третирате с WD-40 аерозол.

След това развийте главния монтажен винт. След това свалете шайбата на барабана и поставете основния болт обратно на място. След това опрете предварително приготвения метален щифт към винта и започнете да удряте пръта с чук с бронзова глава, за да избиете вала. Работете внимателно, за да избегнете деформация на вала. В противен случай ще има значително увеличение на разходите за ремонт.разделете резервоара на две половини

Сменяме износени части

Когато резервоарът е разглобен, трябва да преминете към премахване на износени части и инсталиране на нови части.Това е задната част на сглобката, върху която трябва да се работи. Внимателно проверете половината; в центъра се вижда уплътнение - семеринг. Пръстенът се отстранява много лесно от мястото си с помощта на отвертка.

Смяната на лагер е по-трудна. Ще трябва да го избиете с метален щифт. Върхът на пръта се поставя на ръба на пръстена и се почуква с бронзов чук. Необходимо е да "победите" лагера по цялата обиколка, като постепенно пренареждате пръта. Стъпките се повтарят, докато елементът бъде извлечен.

Ако имате специален ключ за теглене, премахването на лагера ще бъде още по-лесно и безопасно.

След отстраняване на металния пръстен е необходимо да почистите отворения отвор от отломки, мръсотия и остатъци от масло. Лагерът и масленото уплътнение трябва да се монтират на чисто място.

Време е да започнете да инсталирате нови части. На първо място се взема лагерът. Не забравяйте да третирате частите и седалката със специална смазка за масленото уплътнение и компонентите на пералната машина, които влизат в контакт с вода. Много е важно. Спестявайки смазка, ще намалите експлоатационния живот на уплътнението.

Смазаният лагер трябва да се постави в отвора и внимателно да се забие в него. След това се монтира масленото уплътнение, което също трябва да бъде предварително обработено със смазка. Тази мярка ще предотврати навлизането на вода в лагера по време на по-нататъшна работа на оборудването.

Препоръчително е да третирате вала на шайбата с водоотблъскваща смазка. Едва след това не забравяйте да пуснете няколко цикъла на празен ход, за да не изцапате нещата в барабана. Сглобяването на блока се извършва в обратен ред.смени семеринга

Когато закрепвате половинките на резервоара, по-добре е да нанесете силиконов уплътнител върху свързващия шев и едва след това да щракнете ключалките и да завиете винтовете около периметъра. Това ще увеличи надеждността на дизайна.След това можете да започнете да връщате модула вътре в машината, като свържете преди това изключеното окабеляване и отстранените крепежни елементи. След това стените на кутията, контролният панел и резервоарът за прах се монтират на място и започва пробното пране.

Често допускани грешки

Ако за първи път правите собствен ремонт на пералня Bosch, рискът от грешка по време на работа е доста голям. За да предотвратите развалянето на ситуацията от малка грешка, трябва да разберете какви „новобранци“ най-често правят грешки и да се опитате да предотвратите това.

Говорим за следните пропуски:

 • неточно отстраняване на предната стена на машината на Bosch, в резултат на което UBL кабелите се счупват;
 • повреда на маншета при „издърпване“ от пералната машина с неразхлабена скоба;
 • деформация на "барабанното колело" при небрежно изваждане от вала;
 • Повреда на крепежни елементи при отстраняването им с огромна сила. Ако болтът не помръдне, по-добре е да го третирате с универсална смазка WD-40 и след това спокойно да го развиете;
 • счупено окабеляване, водещо до термостата;
 • разкъсване на тръбата за пълнене заедно с маркуча за подаване на вода;
 • Повреда на повърхността на барабана поради небрежно избиване на лагера. В резултат на такава грешка контейнерът ще трябва да бъде сменен и това ще доведе до многократно увеличение на разходите за ремонт.

Затова първо помислете дали можете да се справите с предстоящото натоварване. Не забравяйте, че смяната на семеринга и лагера не е толкова лесна. Ще трябва да разглобите тялото на машината, да запомните електрическата схема, да ги разкачите, да извадите и разкачите резервоара и след това да сглобите машината обратно. Ремонтът ще отнеме на начинаещ няколко часа. Ако ви е по-лесно да платите на техника около 3-4 хиляди, тогава можете да се свържете със сервизния център и да не се притеснявате от замяна.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня