Смяна на четки на мотора на пералня Electrolux

Смяна на четки на мотора на пералня ElectroluxЕлектрическите четки са незаменим елемент от колекторния двигател на пералната машина. Частта изглежда като графитен връх с пружина. Той е предназначен да доставя електрическа енергия на ротора. При постоянна употреба с течение на времето се налага смяната на четките на двигателя на пералнята Electrolux. Нека да разгледаме какви признаци показват неизправност и силно износване на компоненти и да разберем как могат да бъдат заменени.

Как се проявяват дефектните четки?

В повечето случаи необходимостта от подмяна на дадена част се появява 7-10 години след закупуване на оборудването. Въпреки това, ако използвате активно пералнята и пускате пране всеки ден, графитната основа може да се износи след 5 години или много по-рано. Самото устройство ще уведоми внимателния собственик, че електрическите четки са износени. Можете да разпознаете това по редица характерни признаци:Машината не центрофугира дрехи

 • машината замръзна и нямаше прекъсвания на захранването, проводниците не бяха притиснати, нямаше механични повреди на кабела;
 • когато барабанът се върти по време на процеса на пране, се чуват смилане или други външни звуци;
 • Оборотите на двигателя намаляват, така че пералнята не центрофугира добре дрехите;
 • При работа с домакински уреди се появява миризма на изгоряло;
 • На екрана се появява грешка, която показва проблем с двигателя.

Изброените признаци могат да се наблюдават в комбинация, няколко наведнъж или един по един. За да се уверите, че проблемът е в електрическите четки, ще трябва да погледнете вътрешността на устройството.Смяната на част не е трудна, почти всеки собственик може да го направи у дома.

важно! Ако само една електрическа четка е повредена, и двете ще трябва да бъдат сменени наведнъж.

Какво е необходимо за ремонт?

Първо, трябва да закупите точно същите четки, които са били в машината Electrolux. След това трябва да подготвите необходимите инструменти, с помощта на които дори неопитен потребител може да се справи със задачата. За ремонт ще ви трябва:

 • няколко отвертки с върхове с различни форми;
 • молив или флумастер;
 • 8 мм гаечен ключ TORX.

След това трябва да изключите машината от захранването и да затворите спирателния вентил. След това входният маркуч се отстранява. Трябва да внимавате, защото от него ще се излее вода. Потребителят трябва да премахне филтъра за боклук и да почисти дупката, в която се намира, от мръсотия.

Всички подготвителни дейности са извършени. Сега е достатъчно да отдалечите пералнята от стената и да си осигурите достъп до задната страна. Най-накрая можете да започнете да сменяте четките.

Напредък в работата

Тъй като електрическите четки се намират в колекторния двигател, първо трябва да стигнете до него. Трябва да премахнете горния капак на машината и да изключите задния панел на кутията. Моторът се вижда точно под резервоара. Допълнителни действия:

 • Внимателно отстранете задвижващия ремък;
 • запишете електрическата схема на снимката;
 • изключете контактите и проводниците, които са свързани към двигателя;
 • развийте болтовете, които закрепват двигателя;
 • извадете електрическия мотор от корпуса.

процес на смяна на четки на двигател Electrolux След това се сменят електрическите четки. Тези части са разположени отстрани на двигателя. За да ги премахнете, трябва:

 • разкопчайте жицата;
 • преместете контакта надолу;
 • отстранете четките, като разтегнете пружината.

Новата част се поставя на мястото на износената с върха в гнездото. След това пружината се компресира и монтира. Електрическата четка е покрита с контакт и проводникът е свързан. Втората електрическа четка се сменя по абсолютно същия начин.

След всички горепосочени манипулации електрическият двигател се монтира на мястото си с болтове. Основното е да свържете правилно окабеляването, за което се препоръчва да направите предварителни снимки. След това задвижващият ремък се затяга, монтират се задният панел и горният капак на машината.

Оборудването отново може да бъде преместено близо до стената и свързано към комуникации. След смяна на електрическите четки може да се наблюдава шум за известно време по време на миене. Компонентите постепенно ще се "смилат" и външният звук ще изчезне.

   

1 читателски коментар

 1. Руни Граватар Руни:

  Много полезно, благодаря!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня