Смяна на нагревател в пералня Bosch

смяна на нагревателен елемент в пералня BoschДори такова надеждно оборудване като Bosch може да се провали. Типична повреда за машини от тази марка е изгарянето на нагревателния елемент, обикновено причинено от условията на работа.

Можете сами да смените нагревателния елемент; ние ще ви кажем как да го направите. И тогава вие решавате дали да се обадите на специалист или не.

Приготвяме всичко необходимо

Смяната на нагревателния елемент в пералните машини на марката Bosch може да се класифицира като умерено трудна. В същото време, за да го изпълните, ще ви трябва минимум инструменти, но моля, имайте много търпение. И така, пригответе:

 • плоска и фигурна отвертка;
 • битов ключ;
 • 10 mm Torex бит;
 • тестер за измерване на съпротивление.

Що се отнася до нагревателния елемент, купувате само оригинални резервни части. По-добре е да погледнете маркировките на самия нагревателен елемент, когато го демонтирате. Или кажете на продавача модела на вашата пералня Bosch и той ще ви предложи този, който ви подхожда. Оригиналната резервна част струва малко повече от аналога; можете да го закупите за около $15.

Осигуряваме достъп до нагревателя

Нагревателният елемент в пералната машина от немската марка Bosch се намира зад предния панел и това в повечето случаи обезкуражава потребителя да извършва независими ремонти. За да осигурите достъп до нагревателния елемент, ще трябва да отделите време за разглобяване на машината. Подгответе оборудването предварително, като го изключите от комуникациите и го преместите в свободна зона на стаята. Сега преминете към анализа на технологията:

 1. С помощта на кръстата отвертка развийте винтовете, държащи капака на корпуса, те се намират отзад. След това свалете капака.
 2. Издърпайте контейнера за прах от мястото му.

  За да извадите кюветата в пералня Bosch, трябва да натиснете ключалката, разположена над отделението за балсам, и след това да издърпате контейнера за прах към вас.

 3. Намерете 2 винта зад контейнера за прах и ги развийте.
 4. Внимателно извадете контролния панел, не го дърпайте напред, за да не разкъсате проводниците. Поставете панела върху машината.
 5. Сега с помощта на плоска отвертка отстранете долния панел на пералната машина, зад който има дренажен филтър и два винта, държащи предния панел; това са тези, които трябва да се развият.
 6. След това отстраняваме маншета на люка вътре в барабана, като освобождаваме и премахваме металната скоба, за да направим това.
 7. След това отстранете заключващата ключалка, като развиете два винта и изключите захранващите кабели от ключалката.
 8. Сега нищо не държи предната част на кутията, така че внимателно я отстранете.

демонтаж на пералня

Смяна на нагревателния елемент

След като панелът бъде премахнат, намираме нагревателния елемент отдолу, под резервоара. За точност можете да проверите работата му с помощта на тестер, като приложите сонди към контактите на нагревателния елемент. Ако съпротивлението е в района на 25-35 ома, тогава нагревателният елемент работи, в противен случай заменяме частта.

За да премахнете нагревателния елемент от монтажната муфа, трябва:

 • първо премахнете клемите с проводници,
 • след това извадете термистора;
 • след това, като използвате главата Torx, развийте винта, разположен в основата на нагревателния елемент;
 • натиснете винта навътре, можете леко да го ударите;
 • използвайте плоска отвертка, за да повдигнете основата на нагревателния елемент и издърпайте частта към вас.

Ако не можете да премахнете нагревателния елемент толкова лесно, напръскайте основата му с WD-40 и изчакайте малко, след което опитайте отново. Ако сте 100 процента сигурни, че нагревателният елемент е изгорял, издърпайте го, без да се страхувате да го счупите.

подмяна на нагревателен елемент

И така, нагревателният елемент е премахнат, сега трябва да почистите седалката от мръсотия за новия нагревателен елемент. След това монтирайте термистора, изваден от старата част, върху новата част и смажете основата на нагревателния елемент Fairy за по-добро пасване в резервоара.Когато инсталирате нова част, внимавайте нагревателният елемент да пасне без изкривяване, в противен случай впоследствие ще се появят течове. След като монтирате нагревателния елемент в монтажното гнездо, затегнете гайката на фиксиращия болт, но не го затягайте прекалено, за да не изстискате гуменото уплътнение. Накрая свържете всички проводници според полярността и продължете с повторното сглобяване на корпуса на пералната машина в обратен ред.

Няколко думи за симптомите на такъв срив

Неизправността на нагревателния елемент в пералня Bosch може да се прояви по различни начини. Разбира се, основният симптом е липсата на загряване на водата, което ще разберете, когато поставите ръката си върху вратата на барабана. Освен това при повечето модели машини на дисплея ще се появи код за грешка F19, за други грешки в пералните машини Bosch прочетете статията на нашия уебсайт.

Друг симптом за повреда на нагревателния елемент, който изисква подмяна, може да бъде изгорял предпазител. Дефектен нагревателен елемент може също да причини задействане на RCD прекъсвача, инсталиран във вашия електрически панел. Освен това изобщо не е необходимо нагревателният елемент да е изгорял; може би контактът просто е прекъснат.

Навременното отстраняване на котления камък от пералната машина ще помогне за предотвратяване на бърза повреда на нагревателя. Можете да използвате както специални средства, така и лимонена киселина. Но омекотител за вода Calgon едва ли ще помогне с това. Гледайте техниката си. А за тези, които предпочитат видеоклиповете пред четенето, предлагаме видеото по-долу.

   

2 читателски коментара

 1. Граватар Алексей Алексей:

  Браво дете

 2. Граватар Виктор Виктор:

  Благодаря ви много, всичко е разумно и разбираемо.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня