Как да сменим нагревателния елемент в пералня Zanussi

Как да сменим нагревателния елемент в пералня ZanussiЗадачата на нагревателния елемент е да доведе температурата на водата в резервоара до зададената от програмата стойност. Когато устройството се повреди, потребителят неизменно има въпроса сам да замени нагревателния елемент. Наистина е възможно да смените нагревателния елемент в пералня Zanussi със собствените си ръце и ние ще ви кажем как.

Стигаме до нагревателния елемент и го проверяваме

Нагревателят се намира вътре в резервоара на пералнята, в долната му част. При пералните Zanussi се намира на задната стена. За да стигнем до него се нуждаем от:

  • изключете машината от водоснабдителната и електрозахранващата мрежа, в противен случай няма да е безопасно да работите с устройството;
  • преместете устройството далеч от стената, така че да можете да стигнете до задния панел на пералната машина;
  • Отстранете задния панел на пералната машина, като развиете винтовете, които го държат на място с отвертка.

Не е трудно да разпознаете нагревателния елемент; основата му прилича на малка метална елипса с няколко издатини. Две издатини са контакти, едната издатина е щифт, а другата е термистор.

Първо, можете да проверите температурния сензор, който също може да е причината за неизправността. Как да го направим? Погледнете основата на нагревателния елемент. Виждате ли издатината във формата на куб? Това е сензорът. Вземете мултицет и го използвайте, за да тествате устройството, без да го изваждате от нагревателния елемент. Ако тестерът показа число в района на 4, това означава, че всичко е наред със сензора и машината не загрява водата поради нагревателя.

внимание! Преди да извадите нагревателния елемент, поставете някакъв съд под него за всеки случай. Ако в резервоара е останала вода, тя може да изтече при отвиване на частта и да наводни проводниците.

Изваждаме старата част и монтираме нова

Първо отстранете кабелните клеми.Не забравяйте да запомните кой терминал, към коя част от нагревателния елемент е свързан и къде се намира нагревателният елемент. След това вземете отвертка и развийте заземителния болт (той се намира в средата на основата), но не докрай, а само за да можете да издърпате нагревателя. След това го хванете с клещи, внимателно, за да не го счупите, и го дръпнете към себе си.

извадете стария нагревателен елементВземете нова част. Между другото, температурният сензор е подвижно устройство и ако всичко беше наред с него на стария нагревателен елемент, можете да премахнете тази част и да я поставите в новия нагревател. Сензорът изглежда като голям винт с масивна кубична глава. За да го премахнете, хванете главата и я издърпайте към себе си, сякаш развивате болт. След това, като използвате завинтващо движение, поставете термистора в новия нагревателен елемент.

Сега новата част трябва да бъде поставена в конектора. Не бързайте, тъй като пералните машини са оборудвани със специални ниши и крепежни елементи, които предпазват нагревателя от движение нагоре и надолу (за да избегнете разтопяването на пластмасовите части). За да работи всичко правилно, трябва да ударите нишата с нагревателния елемент.

Можете да проверите попадението, като завъртите барабана. Ако няма звуци от триене или смилане, значи сте го направили. След това завийте обратно заземителната гайка, докато спре. Как можете да разберете дали гайката е оптимално закрепена? Използвайте чаша, за да изтеглите малко вода в барабана. Ако няма поток от нагревателния елемент, тогава всичко е завинтено правилно. Ако нагревателният елемент тече, завийте болта малко по-здраво. След това монтирайте клемите, както бяха на стария нагревател.

Повторен монтаж и проверка

Да започнем с това, че няма да преинсталираме задния панел, за да не се налага да го премахваме отново, ако нещо се обърка.

нека наречем нагревателния елемент

Сега нека проверим връзката на нагревателния елемент. За да стартирате тестовия режим, свържете пералнята към всички комуникации, тъй като нагревателният елемент изисква както ток, така и вода, за да работи.След това започнете измиването, което изисква загряване на водата.

важно! Някои модели са оборудвани със специални тестови режими (например за нагревател). Ако имате такъв, можете да го използвате.

Ако машината работи без прекъсване, не издава необичайни звуци и не показва код за грешка, значи сте направили всичко правилно. Можете да смените панела на задната стена, да го завиете и да върнете машината на мястото й.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня