Как да смените температурния датчик в пералнята?

Как да смените температурния датчик в пералняВсеки елемент от пералнята играе важна роля за нейната правилна работа. По този начин температурният сензор е отговорен за нагряването на водата до желаната температура и също така предотвратява нейното прегряване, като изключва устройствата, необходими за това. Ако възникне проблем с тези функции, температурният сензор в пералната машина трябва да се смени. Доста лесно е да го направите сами.

Тестване и смяна на елемента

За да проверите температурния сензор, трябва да разглобите пералнята и да извадите устройството от тялото му. Това е единственият начин лесно да го тествате. В повечето случаи температурният сензор се намира директно под ваната за пране, така че да стигнете до него не е трудно. Трябва да премахнете частта, както следва:

 • отстранете няколко болта на задния капак на пералнята и я отворете;
 • отстранете кабелите, които свързват сензора с контролната платка. За да върнете правилно всички кабели и устройства на мястото им, по-добре е да ги снимате или маркирате;
 • Внимателно, леко люлеейки се от една страна на друга, отстранете термистора. Това може да бъде възпрепятствано от варовикови отлагания, от които можете да се опитате да се отървете, като използвате спринцовка, за да инжектирате малко количество препарат за миене на съдове в пукнатината. Елементът ще работи по-добре със смазване.проверка на температурния сензор NTC

След като устройството бъде извадено, трябва да го проверите с мултицет и да измерите съпротивлението. За да направите това, трябва да направите следното:

 • прикрепете сондите към контактите на устройството. При температура от 20 градуса показанията ще бъдат 6000 ома;
 • Поставете елемента в гореща вода, за да го загреете. Извадете го и повторете измерванията.Следим как се променят индикаторите на устройството. При температура 50 градуса датчика трябва да показва 1350 ома.

Ако индикаторите се различават от изброените по-горе, тогава сензорът най-вероятно е повреден и трябва да бъде сменен. Устройството не подлежи на ремонт, така че не трябва да се опитвате да го разглобите. Трябва да изберете термосензор, който е подходящ за вашия модел пералня и да го инсталирате отново.

Напълнен с газ сензор

За да демонтирате сензора за фреон със собствените си ръце, ще трябва да премахнете задния капак от машината, както и да премахнете предния панел, на който е разположен контролният блок. Само по този начин ще бъде осигурен достъп до детайла. След това трябва да направите следното:

 • намираме окабеляването, което се намира в задната част на кутията;
 • внимателно затегнете изолацията;
 • С помощта на тънък шип вдигаме уплътнението, което обвива медната тръба, и го отстраняваме;
 • Леко натискане надолу върху основата на елемента, извадете го от жлеба.
 • Във ваната за пране има специален отвор, през който можете да извадите детайла и да извадите жицата от него.смяна на датчик за газ

След това можете да започнете да проверявате функционалността на устройството. Основната причина за повреда е повредата на фреоновата тръба. Това води до изтичане на газ, поради което елементът престава да се справя със задачата си. Следи от изтичане могат да бъдат открити при проверка.

Ако се открие проблем, сменете температурния сензор с нов, оборудван с превключвател.

Биметален сензор

Този тип сензор също изисква свободен достъп до резервоара. След като тялото на машината е разглобено, трябва да изключите проводниците от термостата и да проверите съпротивлението с помощта на тестер. След това трябва да загреете сензора и да наблюдавате промените в индикаторите.

Ако колебанията са незначителни, ще трябва да смените температурния датчик. Най-честата причина за такава повреда е износването на плочата.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня