Резервни части за съдомиялни Bosch

резервни части за съдомиялна машинаКолко сложен домакински уред е съвременната съдомиялна машина Bosch? Някои обикновени хора предполагат, че не е много трудно. Всъщност огромен брой различни резервни части могат да бъдат извлечени от обикновена дефектна съдомиялна машина. Впоследствие те ще бъдат много полезни за ремонт на „домашни помощници“, които все още могат да бъдат върнати в експлоатация. Решихме да посветим днешната статия на резервни части за съдомиялни машини Bosch. Нека се опитаме поне накратко да ги опишем всички.

Главна сграда

95% от основното тяло на съдомиялна машина Bosch се състои от камера за миене, която съдържа доста голям брой резервни части. Останалите 5% идват от външни елементи, които също ще се опитаме да не забравяме. И така, какви части можете да намерите в камерата за пране?

 1. Водопровод с турбина. Това е основата, върху която се монтират пръскачките. Чрез тази тръба вода под налягане се подава към спринклера от дълбините на циркулационния блок.
 2. Пръскачки и пръскачки. Тези елементи може да изглеждат различно, но имат една и съща функция - доставят вода на малки потоци към мръсните съдове.

Разпръскващите рамена се използват за измиване на тави за печене и големи съдове, докато въртящите се разпръскващи рамена са подходящи за всички останали съдове.

 1. Капак на тиган, мрежест филтър и груб и фин филтър. Тези елементи могат да бъдат намерени на дъното на камерата за миене и предотвратяват навлизането на големи парчета храна в системата на машината.
 2. Рафтове за прибори и поставки за чаши. Целта на тези елементи е добре известна на всеки потребител и не изисква описание.
 3. Кошници за съдове.Съдомиялните Bosch имат горни и долни кошници за съдове. Долната е по-просторна и е предназначена за големи съдове. Горната кошница се използва за всякакви дребни предмети.
 4. Ролки за кошници. Това е необходим аксесоар, който позволява на кошниците да се движат свободно по водачите.

основни части на тялото

Самата камера за миене е заварена от висококачествена неръждаема стомана. Входът на камерата е ограден с U-образно гумено уплътнение, което спомага за плътното затваряне на камерата за измиване, докато машината работи. Непосредствено над входа на капака на камерата има механична брава на вратата и заключващо устройство, което служи за защита от малки деца. Най-лесно е да закупите резервни части, съдържащи се в основното тяло, но те също се провалят по-често.

PMM врата

Нещо толкова просто като вратата на съдомиялната машина Bosch също съдържа редица детайли, на които трябва да обърнете внимание.

 • Първо, това е самото тяло на вратата, което се състои от висококачествена неръждаема стомана. Корпусът на вратата се сменя изключително рядко, ако е бил подложен на силна деформация в резултат на падане на съдомиялната машина. Много е трудно да се намери този елемент в каталозите за части.
 • Второ, има сензор за вратата, който определя дали е отворена или затворена. Този сензор помага на контролния модул да комуникира с вратата.
 • Трето, дръжката на вратата, която помага на потребителя да отваря и затваря удобно съдомиялната машина.
 • Четвърто, долното уплътнение, което предотвратява изтичането на вода под вратата отдолу.
 • И накрая, пето, дозатор за съдомиялна машина, който има специални отделения за прах, препарат за изплакване и таблетки за миене на съдове.

Контролен модул

Електронният мозък на съдомиялната машина Bosch е контролният модул.Състои се от няколко елемента, но основният е таблото за управление. Тя е тази, която осигурява функционалността на всички системи. Самостоятелният ремонт и подмяната на контролната платка са крайно нежелателни. В допълнение към таблото за управление, модулът за управление има бутон или сензорен панел, на който се монтира, включително дисплей. Панелът помага на потребителя да конфигурира съдомиялната машина, като избира различни програми и режими на измиване.

контролен модул

Бутон за мрежа се намира отделно на контролния панел. От съображения за сигурност се поставя в отделен скрит корпус и се захранва, заобикаляйки контролното табло, но не винаги.

Части за палети

Техниците във всеки сервизен център ще ви кажат, че лъвският пай от резервни части се съдържа в долната част на корпуса на съдомиялната машина Bosch, в тавата. Палетът е скрит от очите на потребителя, но по време на работа на машината тук се случват всички основни събития:

 • изпомпване на вода от водопровода;
 • отопление на вода;
 • приготвяне на смес от детергенти;
 • приготвяне на разтвор за изплакване на съдове;
 • източване на отпадъчни води.

части от палети

Именно в палета са компактно разположени много различни части, свързани с тръби и снопове проводници, нека ги опишем. Да започнем с един от основните компоненти на тигана - топлообменника. Състои се от капак, пластмасови тапи, тръби, сензор за воден поток и специален дренажен клапан. Следващият възел се нарича йонообменник. Състои се от следните резервни части:

 • покривала;
 • корпуси;
 • уплътнителна гайка и уплътнения;
 • сензор за прозрачност на водата;
 • вентил за подаване на мека вода.

Всъщност йонообменникът в съдомиялната машина е необходим, за да омекоти твърдата вода и да предотврати образуването на варовик върху частите на машината. И за да издържи по-дълго, винаги трябва да се уверите, че има сол за съдомиялна в специален контейнер.

Следващият възел се нарича разпределител на водния поток. В допълнение към самия разпределител, това устройство включва гумени уплътнения и специален двигател, който помага да се създаде налягане и да се насочи водата по-нататък в системата. И последната единица на палета се нарича рециркулационна единица. Включва: спирала, аквасензор, скоби и уплътнения, помпа, маншет, нагревателен елемент с възел на рециркулационна помпа и NTS сензор.

Разглобяването на тавата се счита за най-трудният етап от ремонта на съдомиялна машина, така че ако трябва да смените някоя част, разположена там, по-добре е да се свържете с професионалисти.

Външни елементи

Всеки потребител постоянно се сблъсква с външните елементи на съдомиялната машина на Bosch, но дори и да не го срещне, поне го вижда. Производителите в Германия са фокусирани върху масовото производство на тези резервни части, тъй като има стабилно търсене за тях. Нека ги изброим и накратко да ги опишем.

 1. Входящи и дренажни маркучи. Целта на тези части е ясна за всички. Потребителите често купуват адаптери за тези маркучи, за да могат да удължат дължината им, ако тя не е достатъчна.
 2. Крака. Съдомиялните машини Bosch имат регулируеми крака, те ви позволяват стриктно да изравните тялото на съдомиялната машина с повърхността на кухненския под.
 3. Поплавък с микропревключвател. Това са елементи от защитата на тялото на системата Aquastop. Тези части могат да създадат много проблеми на потребителя. Не само, че микропревключвателят се проваля доста често, той също има тенденция да се залепва заедно с поплавъка. В същото време се появява грешка E23 за съдомиялна машина Bosch.
 4. Мрежов кабел. Той е необходим за захранване на машината.
 5. Захранваща платка. Към него е свързан мрежов кабел. Служи за разпределяне на захранването към модулите на съдомиялната машина.
 6. Система за плавно отваряне на вратата. Състои се от пружина, кабел и специална ключалка. Тази система предпазва вратата от падане при отваряне и рязко затръшване при затваряне.
 7. Панти за врати и скоби за шкафове. Целта им е ясна за всички.
 8. Декоративни капаци на пантите. Това са пластмасови елементи, които покриват метални панти на вратите, за да изглежда естетически корпусът.
 9. Звукоизолираща възглавница. Това са няколко листа шумоизолиращ материал, които напълно покриват металната камера за измиване.

външни елементи на PMM

Добре, всичко свърши. Изброихме накратко и описахме частите на типична съдомиялна машина Bosch. Сега бих искал да кажа няколко думи за характеристиките на монтаж / демонтаж на тези резервни части.

Препоръки за подмяна на части

Доста често някои потребители, след като са открили, че ключалката на вратата на съдомиялната машина не иска да работи, се опитват да я сменят. добре ремонт на заключване на съдомиялна машина Това е прост въпрос, но все пак изисква време и пари. Някои може да се изненадат, но в около 30% от случаите ключалката може да бъде поправена само за пет секунди. Факт е, че модерните брави Boshek имат специален чувствителен заключващ език. Веднъж щом хлопнете силно вратата, този език пада и ви пречи да затворите вратата отново. Как да решим този проблем?

Просто трябва да вземете отвертка, да напипате този раздел и леко да го натиснете. След натискане езикът ще изскочи и ключалката ще започне да работи правилно до следващото прибиране на резето.

захранваща платкаДруги начинаещи майстори, с цел ремонт съдомиялна машина, която постоянно източва вода, те решават да проверят и сменят входящия клапан, като разглобяват почти напълно съдомиялната машина, за да направят това. Има много пропилени усилия, когато проблемът може да се реши много по-лесно. Като премахнете шумоизолацията и поставите съдомиялната от дясната й страна, можете да достигнете до входния вентил през пролуката. Можете също така да го изключите през слота, да го проверите и да го смените. Това е малко неудобно за правене, но можете да спестите много време, без да разглобявате цялото устройство.

Понякога потребителите намират това Съдомиялната Bosch не се включва. Естествено ръцете веднага започват да я сърбят, защото трябва да разбере какво точно е счупено. Проверете захранващия кабел, контакта, разглобете контролния панел и извадете бутона за включване/изключване. Всъщност най-често захранващите табла "горят" на съдомиялни машини Bosch. Не е ясно защо са толкова „деликатни“, но остава фактът, че опитен майстор започва да тества с тази конкретна дъска.

Най-вероятно захранващите табла на съдомиялните машини на Bosch са предназначени за стабилни европейски електрически мрежи, които са много различни от електрическите мрежи в руската пустош.

Захранващата платка е скрита в корпуса, а този корпус е скрит в дълбините на тавата на съдомиялната машина. Ще трябва да премахнете тази табла, да премахнете платката, да я проверите с мултицет и да я смените, ако се открие неизправност. Не препоръчваме сами да запоявате платката, тъй като използването на домашна захранваща платка е опасно за живота и здравето.

Може би днес има достатъчно разговори за резервни части, както и препоръки за тяхната проверка и подмяна.Разбира се, невъзможно е да обхванем всички въпроси в рамките на една статия, защото по някакъв начин се занимаваме с ремонта на съдомиялни машини като цяло и това е тема за цяла поредица от публикации, които вече са се появили или ще се появят на нашия уебсайт в близко бъдеще. Следете издаването на статии. Късмет!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня