Как да напълним съдомиялната?

Как да напълните съдомиялната машинаЗа да осигурите висококачествено измиване на съдове, е важно да изберете правилния почистващ препарат. Въпросът как да напълните съдомиялна машина може да възникне както за опитен потребител на устройството, така и за нов собственик на оборудването. Много често продуктът не се справя с възложените му функции - не измива добре устройствата и оставя петна по повърхността. Затова нека да разберем на какви домакински химикали трябва да обърнете внимание, за да не се разочаровате от качеството на почистването и какви препарати трябва да използвате.

Списък на инструментите, използвани в PMM

За да поддържате вашата съдомиялна машина, трябва да използвате редица различни продукти. Някои съединения трябва да се добавят периодично, докато други трябва да се добавят при всяко пране. Нека да разберем какво точно трябва да се постави в оборудването, за да се гарантира нормалното му функциониране.

 1. Сол. Служи за омекотяване на постъпващата в системата вода. Предотвратява появата на котлен камък и варовикови образувания по вътрешните елементи на уреда. Честотата на добавяне на сол към вашия уред ще зависи от твърдостта на чешмяната вода във вашия район, както и от обема на водата, консумирана от уреда. Индикаторът ще служи като ориентир, отразяващ пълнотата на резервоара със сол. Светеща лампа показва, че е време да поставите състава в контейнера.

Средно един килограм пакет сол е достатъчен за около 6 месеца употреба.

 1. Перилни препарати. Те могат да имат гелообразна формула, да бъдат представени под формата на капсули, сух прах, таблетки, плочи и др. Те са необходими за висококачествено почистване на съдове.
 2. Препарат за изплакване. Използва се за крайна обработка на ястия.Придава на приборите приятен аромат на чистота и свежест, предотвратява появата на ивици и осигурява по-добро качество на изсушаване.
 3. Обезмаслител. Зарежда се в съдомиялна машина при почистване на мазни съдове. Не позволява на компонентите на машината да се покрият с мазен слой.
 4. Против котлен камък. Справя се перфектно с варовия слой, като по този начин увеличава експлоатационния живот на уреда. Трябва да се използва приблизително веднъж на всеки три месеца.

течност за миене на съдове в съдомиялната машинаИзброените препарати трябва да се изсипват в съдомиялната машина в дозировката, строго определена от производителя. Ще говорим допълнително за това как да използвате инструментите правилно.

Характеристики на използването на сол

В почти сто процента от случаите водата, идваща от водопроводната мрежа в системата на съдомиялната машина, изисква предварително омекотяване. Следователно всяка машина е оборудвана с йонообменник, който изпълнява тази функция. Той подготвя твърдата вода за по-нататъшна употреба от оборудването. За да може йонообменникът да се справи със задачата, той се нуждае от сол. Необходимият обем на солния състав може да се определи по три метода:сол за съдомиялна машина

 • ръчно измерване на твърдостта на чешмяната вода и въвеждане на „извлечените“ данни в паметта на устройството;
 • намерете тази информация в градския водоканал и я въведете в системата за съхранение на оборудването;
 • чрез закупуване на съдомиялна машина, която може автоматично да оценява твърдостта на водата и да определя необходимата консумация на сол.

Солта се зарежда в йонообменника с помощта на специална фуния, включена в състава.

Как правилно да напълните вещество в кола? Преди да пуснете съдомиялната машина за първи път, налейте вода в йонообменника и добавете килограм сол. За последваща употреба не е необходимо да добавяте вода, трябва само да добавите сол за пране.Консумацията на сол не се влияе от честотата на програмите за измиване, зависи от обема на водата, преминала през системата.добавяне на сол в съдомиялната машина

По-голямата част от съвременните съдомиялни машини са оборудвани с индикатор за пълен йонообменник. Следователно не е нужно да помните датата на добавяне на сол, просто трябва да наблюдавате лампата на таблото и ако започне да свети, добавете препарат в резервоара.

Добавяне на почистващи препарати

Солта, въпреки че е необходим елемент за функционирането на машината, все още няма пряко предназначение за почистване на съдове. За отстраняване на мръсотията от повърхността на приборите за хранене се използват специални препарати: прахове, гелове, капсули и др.

Прахът се разтваря във вода по-добре от другите препарати и е идеален за кратки режими на почистване. Продуктът също се използва много по-икономично, тъй като потребителят може самостоятелно да регулира дозировката му. Прахът трябва да се изсипе в идеално суха тава, за да се предотврати натрупването му по стените на маркучите.

Таблетки за съдомиялна машина. Те се разтварят много по-бавно от прахообразната смес, така че са подходящи за дълги програми за пране. Някои производители на таблетки ги снабдяват с вещества, които допълнително омекотяват водата. Различните таблетки са предназначени за различна твърдост на течността от чешмата. На рафтовете на магазините можете да намерите таблетки, които имат няколко многоцветни слоя. Тези продукти "3 в 1" могат да се справят не само с почистване на съдове и омекотяване на водата, но и да служат като препарат за изплакване.

Нека ви напомним, че препаратът за изплакване помага да се постигне кристален блясък на повърхността на съдовете и да се осигури по-добро изсушаване. Специален дозатор ще ви помогне правилно да определите обема на продукта, излят в отделението.Използвайки везната с маркировки, е много лесно да измерите необходимото количество.

Ако не спазвате пропорциите на праха и препарата за изплакване на съдове, можете да видите белезникави петна, останали по повърхността на кухненските прибори. За да премахнете този проблем, първо опитайте да изплакнете съдовете, като налеете продукта до маркировка 4. Съдовете, които остават влажни след изсушаване, показват необходимостта от увеличаване на дозата препарат за изплакване. Ако дрехите са напълно сухи, но имат бели остатъци, намалете нивото на балсама.

Не е необходимо да използвате препарат за изплакване по време на процеса на измиване, продуктът може да се добави по желание.

Препарати за машинно почистване

Много е важно да не забравяме средствата, използвани за предотвратяване на образуването на котлен камък, варовик, мастни натрупвания и мухъл в системата. Необходимо е да почиствате основно съдомиялната машина веднъж на тримесечие и да почиствате филтрите след две или три програми за измиване.

Спомагателните почистващи препарати не трябва да влияят неблагоприятно на деликатните части на PMM: уплътнителни гумени ленти, покритие на камерата и др.

Ако сте решени да наблюдавате вашата съдомиялна машина и да осигурите дълъг и безпроблемен живот, вземете за правило след всеки цикъл на почистване да проверявате степента на замърсяване на филтърния елемент, разположен в долната част на камерата на устройството. Ако филтърът е чист, тогава не се колебайте да отложите хигиената за следващия път. Най-добрите линии продукти за поддръжка на съдомиялни машини са представени от следните марки:SomatMachineCleaner

 • Завършек. Заема водеща позиция на пазара. Купувачите оценяват надеждността на производителя и високата ефективност на продуктите.
 • Концентриран гел, който перфектно се бори с мастните отлагания върху частите на оборудването.В допълнение, препаратът създава защитен слой върху повърхностите и напълно елиминира неприятните миризми.
 • SomatMachineCleaner. Продуктът почиства системни тръби, маркучи, тръби, филтърни елементи и спринклери. Отстранява без усилие мазнините и котления камък от машинните части.
 • Ще помогне за премахване на неприятните миризми в системата и ще премахне мастните натрупвания от най-недостъпните места.

Не всички рекламирани домакински химикали ще се справят добре с петна по повърхността на съдовете или ще почистят системата от плака и мазнини. Често дори неизвестни, евтините продукти се показват много по-добре от техните „рекламирани колеги“. Препоръчваме да опитате възможно най-много първични и вторични препарати, за да намерите идеалното решение за вашата съдомиялна машина.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Олег Олег:

  Също така не обичам да използвам съдомиялна; на ръка е по-лесно и по-бързо. Но помага много, когато в къщата няма топла вода. Плюс пестене на вода, плюс стъклени съдове без ивици и без необходимост от бърсане с кърпа.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня