Как да защитим плота от пара от съдомиялна машина?

Как да защитите плота си от пара от съдомиялна машинаНай-влажното помещение в къщата е банята. Кухнята заема почетно второ място. Не само печката и електрическата кана допринасят за образуването на излишна влага тук, но и съдомиялната машина. И ако над плочката е поставен аспиратор, тогава какво да правите със съдомиялната?

Експертите препоръчват защита на плота от пара от съдомиялна машина. Ще ви кажем как да предотвратите попадането на излишна влага върху мебелите. Нека да разгледаме други нюанси на инсталирането на съдомиялна машина.

Как да покрием плота?

Със сигурност всеки е забелязвал, че след отваряне на вратата съдомиялната изпуска облаци пара. Капки вода се утаяват по ръба на плота и не носят никаква полза за мебелния комплект. Как да организираме парна бариера, така че дървото или ПДЧ да не започнат да набъбват?

Разбира се, плотът няма да се надуе веднага. Ако избършете сухи мебели, разположени в непосредствена близост до съдомиялната машина, комплектът няма да се влоши дори след 5-7 години. Много потребители обаче забравят за необходимостта да измиват капките вода от мебелите, като по този начин ускоряват процеса на износване.

Можете да защитите плота, като залепите върху него специално влагоустойчиво фолио, което се доставя със съдомиялната машина.

Производителите на оборудване са намерили изход. В днешно време съдомиялната се доставя със специално фолио или пароизолиращо фолио, предназначено за покриване на плота над машината. Покривайки някои от мебелите, не е нужно да се притеснявате за тяхната безопасност.защитно фолио за PMM

Понякога комплектът не се предлага с пароизолационен филм, а пластмасов капак на ръба на плота. Тази опция не е по-лоша от предишната.Важно е да не пренебрегвате защитните мерки, но веднага, когато свържете съдомиялната машина, се погрижете за комплекта мебели.

Защитата на вашия плот е много лесна. Алгоритъмът на действията при залепване на филма ще бъде както следва:

 • измерете нишата и изрежете парче бариера срещу пара с подходящ размер;
 • Нанесете лепкав слой върху вътрешността на шкафа;
 • Използвайте свободната си ръка, за да изгладите филма, така че да не останат мехурчета.

Така ще можете да предпазите мебелите си от вредната влага. Ето защо, след като закупите съдомиялна машина, не забравяйте да проверите дали филмът е включен в комплекта. Ако не, купете пароизолация отделно, но не пренебрегвайте покриването на шкафа.

Къде не трябва да се инсталира PMM?

Добре е да се грижите за кухненските си мебели, но ако съдомиялната машина първоначално е монтирана на грешното място, тогава издутият плот може да е най-малкото ви притеснение. От това колко правилно е разположена съдомиялната машина зависи не само нейният експлоатационен живот, но и безопасността на членовете на семейството.

Проучете инструкциите за съдомиялната машина - там производителят определя основните правила за инсталиране на устройството.

Говорейки в общи линии, съдомиялната машина трябва да стои:къде да поставите съдомиялната

 • далеч от печка или шкаф с котлон;
 • на разстояние най-малко 30 см от стените на фурната;
 • не в близост до пералнята. При въртене машината вибрира силно, което не е безопасно за всяко оборудване около нея;
 • далеч от микровълновата печка (тя също има тенденция да се нагрява);
 • между кухненските модули. Не се препоръчва монтирането на съдомиялни за вграждане в най-външното чекмедже на мебелния комплект. Допуска се опция за разположение между шкафа и стената;
 • в близост до водопровод и канализация. Това ще опрости инсталирането на оборудването;
 • в непосредствена близост до контакт.

Електрониката на съдомиялната машина може да бъде засегната от източници на топлина и силни вибрации. Затова не трябва да поставяте машината близо до печка, фурна или пералня. Също така е важно да се гарантира, че проводниците и маркучите са разположени правилно, без прищипване или прегъване. Всички тези препоръки се съдържат в ръководството за потребителя, така че не забравяйте да прочетете инструкциите.

Къде да направите гнездо за PMM?

Когато организирате място за инсталиране на съдомиялна машина, е много важно да осигурите висококачествен изход за нея. Ако не е възможно да направите точка конкретно за устройството, не забравяйте да проверите колко надежден е контактът, в който планирате да свържете оборудването. Може би е време да го смените.

Препоръчително е да направите отделна точка за захранване на съдомиялната машина. Линията се тегли от панела, снабдена е със собствена машина. Експертите препоръчват закупуването на контакт с максимално ниво на защита от влага.имате ли нужда от няколко контакта?

Когато организирате магазин, трябва да вземете предвид следните препоръки:

 • поставете гнездото на разстояние най-малко 10 см от нивото на пода, максимум 50 см;
 • По-добре е да скриете изхода зад кухненските модули. Съдомиялната машина винаги е свързана към мрежата, няма да се налага постоянно да дърпате жицата;
 • Вземете под внимание дължината на захранващия кабел на съдомиялната машина – той трябва лесно да достига до контакта, без излишно напрежение.

Не можете да свържете съдомиялна машина и други кухненски уреди чрез удължителни кабели и адаптери - това не е безопасно.

Ако не знаете как да направите гнездо за PMM, по-добре е да се обадите на електротехник. По време на инсталационния процес е важно да се съсредоточите върху стандартите PUE и GOST. Нарушаването на стандартите и нормите за свързване може да доведе до повреда на оборудването, пожар и други проблеми.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня