Защита срещу теч от съдомиялна машина

защита срещу течове в PMMМожем спокойно да кажем, че защитата срещу течове в съдомиялната машина се превърна в напълно обичайна опция, която не може да бъде изненадана от съвременния купувач. Въпреки това, когато купуват нова съдомиялна машина, хората гледат да видят, че такава защита е включена в опаковката, и почти винаги не разбират как работи или какво представлява. Време е да се запознаем със системите за защита от течове, които се монтират на съвременните съдомиялни машини и да обсъдим тяхната полезност.

За какво е?

Първо, нека видим какво е това и защо изобщо е необходима такава защита. Очевидно повечето потребители живеят в жилищни сгради. Когато вашите съседи от горния етаж ви удавят, това е истинска катастрофа: спукана тръба, спукан кран или например спукан маркуч на съдомиялна машина. Резултатът ще бъде съсипан ремонт, съдебни спорове и обезщетения. Това е мястото, където система, която би предотвратила разливането на водата от съдомиялната машина върху пода, може да бъде полезна, за да ви защити. За това е нужно. Системата за защита от течове, дори ако възникне теч, е в състояние:

  • изключете водоснабдяването сами;
  • прекъснете програмата за пране;
  • изключете захранването на съдомиялната машина, като по този начин предотвратите наводнение.

От наша гледна точка всяка съдомиялна и пералня трябва да бъде оборудвана с такава система, тогава ще има по-малко дела от недоволни съседи в съда. Системите за защита срещу изтичане на вода PMM са разделени на два вида: пълни и частични. Търговските наименования на системите могат да бъдат различни: Aquastop, Waterstop и т.н. Името не променя същността и принципа на работа, но те все пак си струва да се споменат. Например Aquastop за съдомиялни машини най-често се среща на устройства на Bosch, но ние ще говорете за това малко по-късно.

Защита на корпуса от протичане

Да започнем с частична защита срещу течове, тъй като тя се среща два пъти по-често в съдомиялните.Този тип защита се нарича още „защита на тялото“, тъй като не предпазва от наводняване, ако маркучът е повреден, но предпазва, ако тръбата вътре в тялото на PMM протече. „Защитата на корпуса“ се състои от следните елементи:

  • специален палет;
  • сензор;
  • плувка с лост;
  • клапан

В някои PMM не е инсталиран отделен клапан. На клапана за пълнене е монтирано допълнително реле Aquastop.

Тази система е проста, така че сега ще опишем същността на нейната работа, като използваме конкретен пример. Да предположим, че има пукнатина в тръбата до помпата. Повредата е причинила изтичане на вода. Водата започва да тече в съда, където се намират поплавъкът, лостът и сензорът. Постепенно нивото на водата в тигана се покачва, увличайки плувката със себе си. Повдигнатият поплавък променя позицията на лоста, който от своя страна затваря контакта.

Сигналът от сензора се изпраща към контролния модул и към релето на вентила, което незабавно спира водата. Контролният модул активира системата за самодиагностика, като издава код за грешка, така че потребителят да знае какво е счупено. Недостатъкът на такава система е очевиден. Ако маркучът, разположен извън корпуса, се счупи, водата няма да отиде в тигана, а на пода с всички произтичащи от това последствия.

100% защитаАквастоп маркуч

Пълната защита срещу течове, за разлика от частичните, предпазва от изтичане не само корпуса, но и входния маркуч, който е под налягане. Маркучът Aquastop е с двойни стени. Когато водата попадне между вътрешните стени, се задейства сензор, който се монтира в края на маркуча близо до самото тяло. Този сензор изпраща сигнал към вентила, който от своя страна спира водата. Сигналът отива и към контролната платка, която напълно прекъсва процеса на миене и генерира грешка с определен код.

Калъфът със 100% защита е с гореописаната система в тавата, така че няма да я повтаряме. И двете системи не са идеални, въпреки че вариант 2 несъмнено е по-добър.И двете системи не защитават дренажния маркуч. Въпреки че е изключително рядко дренажният маркуч да бъде повреден, тези видове течове се случват и водата се озовава на пода без контрол.

Бих искал да се надявам, че с тази статия изпращаме сигнал до производителите на съдомиялни машини да помислят как да подобрят дренажния маркуч, така че защитата срещу изтичане да е наистина 100%. Защитата на входния маркуч също е за еднократна употреба. Ако работи, ще трябва да изхвърлите маркуча за подаване и да купите нов вместо него. Оказва се малко скъпо, но няма къде да отидете.

Кои перални го имат?

100% защита срещу течове много често може да се намери при почти всички съдомиялни машини от немски производители. Ярък пример са съдомиялните машини Bosch. Моделите втора, трета, четвърта и т.н. серия имат 100% защита от течове на вода. Същото може да се каже и за съдомиялните Electrolux. Освен това наличието на 100% защита не зависи от цената на автомобила; дори и най-евтините модели го имат, тъй като производителите не пестят от сигурността и това много ни радва.

Много производители произвеждат съдомиялни машини, в които само корпусът е защитен от течове. Не е нужно да търсите далеч за примери. Много перални Hotpoint-Ariston имат точно такава защита. Тук можем да включим и „домашните помощници” от марките Indesit, Candy, Gorenje, Whirlpool.

И така, накратко разгледахме системите, които предпазват съдомиялната машина от изтичане на вода. Без да навлизаме в технически подробности, описахме всичко, което потребителят трябва да знае. Ако имате въпроси, задайте ги в коментарите или на нашия форум. Късмет!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня