Пералня Electrolux замръзна

Пералня Electrolux замръзна„Висянето“ на Electrolux по време на процеса на измиване не е причина за паника и извикване на техник. Можете да вдъхнете живот на вашата пералня без нерви и харчене на пари за професионалист. Достатъчно е да изключите машината от мрежата, да проучите типичните повреди, да оцените мащаба на проблема и да отстраните проблема. Инструкциите стъпка по стъпка с обяснения и препоръки ще ви помогнат да запазите машината си.

Защо оборудването замръзна?

Не е трудно да разберете, че пералнята Electrolux е замръзнала. Барабанът спира, светодиодите на таблото изгасват или мигат произволно и системата не отговаря на потребителски команди. Натискането на бутони и завъртането на селектора е безполезно - трябва да действате различно.

Когато машината замръзне, първата стъпка е да се изключи технически „бъг“ на системата. За да направите това, рестартирайте машината: изключете оборудването от захранването, изчакайте 15-20 минути, след което възстановете връзката и опитайте да стартирате цикъла. Ако грешката се нулира, панелът светва и пералнята предлага да продължи миенето - няма проблем.

Ако рестартирането не помогна, тогава инструкциите какво да направите ще изглеждат различно. Първо трябва да изпразните барабана и едва след това да започнете диагностиката. Просто включване на програмата „Източване“ няма да работи - ако замръзне, ще трябва да действате през дренажния филтър. Последователността е:Филтърът за боклук трябва да се почисти

 • намерете техническата врата. люк, разположен в долния десен ъгъл на корпуса;
 • внимателно отворете вратата и освободете ключалките;
 • намерете маркуча за аварийно източване и филтъра за боклук (черен кръгъл щепсел);
 • заменете контейнера;
 • активирайте аварийното източване или развийте филтъра за боклук;
 • изчакайте, докато цялата вода напусне резервоара (на „финала“ машината се накланя леко напред).

Забранено е отварянето на машината с пълен резервоар - цялата вода ще изтече на пода!

2-3 минути след източване на водата устройството за блокиране на люка UBL ще работи и можете да отворите машината и да извадите нещата от барабана. Сега започваме да търсим причината за повредата. Струва си да се разбере, че модерният Electrolux е оборудван с много компоненти, сензори, устройства и микросхеми. Всичко е свързано с електрониката и изходът на един елемент влияе върху работата на цялото оборудване. Следователно няколко неизправности наведнъж могат да доведат до замръзване на системата. Между тях:има твърде много пране в барабана

 • претоварване или недостатъчно натоварване на барабана (всяка пералня има максимално и минимално тегло на зареждане);
 • неправилен избор на режим;
 • проблеми с UBL;
 • запушен дренаж (маркуч за източване, помпа, филтър за боклук);
 • повреда на клапана за пълнене;
 • повреда на двигателя или помпата;
 • повреда в електрониката (контролна платка, окабеляване).

Най-сериозната неизправност се счита за повреда на електрониката. В този случай не се препоръчва независим ремонт, по-безопасно и по-евтино е незабавно да се свържете със сервизен център. За щастие контролната платка рядко се проваля, по-често потребителят се сблъсква с повреди, които лесно могат да бъдат коригирани у дома. Ще ви разкажем по-подробно как да ги откриете и поправите.

Как да търсите повреда?

Когато възникне внезапно замръзване, системата рядко показва код за грешка на дисплея - самодиагностиката на Electrolux няма време да работи. Необходимо е ръчно да се търси неизправността, като се разчита на логиката, познаването на структурата на машината, съпътстващите „симптоми“ и препоръките на техниците. На първо място анализираме поведението на пералнята непосредствено преди спиране. Важно е да разберете кога е възникнала повредата: веднага след стартиране на програмата или по време на процеса на пране.

Замръзнал Electrolux трябва незабавно да се изключи от електрозахранването и да се провери за неизправности!

Ако пералнята спре веднага след стартиране на режима, тогава най-вероятно UBL или друг електронен елемент е неуспешен. Системата веднага открива проблема и се срива, което води до замръзване. Също така сред „първоначалните“ причини е претоварването на барабана или неправилно избраната програма. Но, както показва практиката, в отговор на такива потребителски грешки машината генерира код за грешка, преди да се изключи.

Най-честата повреда, която води до замръзване, е неработещ UBL. Системата за самодиагностика успява да предупреди потребителя за грешка в редки случаи; в повечето ситуации платката незабавно „лети“ и замлъква. Не е трудно да проверите изправността на ключалката: просто опитайте да отключите люка. Ако дръжката поддаде, това означава, че електронната брава не е работила и изисква ремонт. Затворената врата говори друго.

UBL изисква подмяна

В началото контролният модул също може да се повреди. Тук диагностицирането у дома е твърде рисковано - едно грешно движение ще доведе до смърт. По-добре е да не експериментирате и да помолите опитни майстори да проверят дъската. Специалистите ще тестват електронния блок, като използват следните стъпки:

 • изключете платката от тялото (издърпайте тавата за препарати, развийте болтовете, държащи таблото и освободете кабелите, свързани към модула);
 • внимателно проверете и звънете всеки елемент на платката един по един с мултицет;
 • ако е необходимо, софтуерът на устройството ще бъде качен отново.

Ако пералнята спре и замръзне по време на процеса на пране, тогава проблемът е във вентила, двигателя или дренажа. Повредата може да се характеризира по-точно чрез анализиране на поведението на машината преди изключване.Важно е да оцените звука от спирането, текущия етап от цикъла и появата на индикация или код за грешка на дисплея. Тогава ще стане ясно какво е довело до провала. Случва се един от три типични сценария.пълен резервоар с вода

 1. Машината стартира, програмата се активира, вратата се затвори, машината започна да бръмчи. След 2-3 минути бръмченето премина в съскане и тихо пукане, след което таблото угасна и замръзна. Логично е повредата да е заради проблеми с водоснабдяването. Входящият клапан вероятно е счупен, входният маркуч е запушен или има други проблеми с водоснабдяването.
 2. Пералнята се включи, водата напълни резервоара, но барабанът остана неподвижен. Оборудването се опита няколко пъти да се завърти, след което изжужа силно, изпука и накрая замръзна. Има проблеми с двигателя.
 3. Машината се включи, прие потребителските настройки, напълни се с вода, завъртя барабана и започна да пере. Но при превключване към изплакване или центрофугиране възникна повреда. С бръмчене машината се опита да стартира дренажа, но не успя и замръзна. Всичко сочи към проблеми с дренажа, филтъра за отпадъци, работното колело или помпата.

За да върнете машината към „живот“, ще трябва да проверите възможната причина за повредата. Разглобете частично машината и стигнете до клапана, двигателя или помпата, като ги тествате за изправност. Не е необходимо да изваждате части от кутията - просто закачете сондите на мултиметър, включен в режим на омметър, към контактите. „Стигането“ до помпата и двигателя не е трудно: трябва да наклоните оборудването малко назад, да извадите тигана и да намерите необходимите елементи.

Възможно ли е да го ремонтирате сами?

счупен входен клапанИдентифицирането на причината за замръзването не е достатъчно. Важно е не само да се идентифицира повредата, но и да се отстрани. На теория всичко изглежда просто, но на практика много начинаещи занаятчии срещат трудности.Всичко от незнание, бързане и неспазване на инструкциите.

Няма нужда да се страхувате да извършвате собствени ремонти. Но е важно да оцените силните си страни, без да рискувате Electrolux напразно. Така че, ако подозирате дефектна електроника, не е разумно да правите домашна диагностика, но почистването на запушен дренаж, смяната на помпа или двигател е напълно възможно.

Някои лесно поправими проблеми включват запушен канал. За да се справите с него, просто откачете и измийте дренажния маркуч, опушете и почистете дренажния филтър или отстранете мръсотията от помпата. Не е трудно да разберете всмукателния клапан. Какво трябва да направя?

 • Изключете пералнята от контакта.
 • Отстранете горния капак.
 • Освободете вентила от проводниците.
 • Свалете клапана.
 • Инсталирайте нов.

Замразяването на системата не винаги е сериозна повреда. Може би е имало еднократен „бъг“ или запушен дренаж. Основното нещо е да действате според инструкциите.

   

2 читателски коментара

 1. Граватар Сергей Сергей:

  Остават 35 минути пране, машината е изключена.

 2. Граватар Садик Садик:

  Нашата пералня се пълни с вода и след това я центрофугира няколко пъти. И той спира. Някой знае ли какъв е проблема?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня