Знак „Забранено центрофугиране“ на пералнята

Знак без центрофуга на пералнятаСъвременните перални машини имат доста информативно табло. Изобилието от бутони, надписи и изображения често обърква потребителя - не е ясно какво и защо да натиснете. Фабричните инструкции често помагат, но не винаги са под ръка. Често възникват трудности с иконата „Без въртене“. Предлагаме ви да разберете какво представлява този бутон, как помага при миене и кога се включва.

Описание на посочения знак

Иконата „Без въртене“ не винаги е изписана с букви. На много перални машини е обозначено схематично - чрез изображение на зачеркната спирала или леген. Някои табла за управление нямат отделен бутон; вместо това има позиция „0“ в колоната за скоростта на въртене.

Тази функция се нарича „Без центрофуга“ и се поддържа от много съвременни перални машини. От името става ясно, че при активирана опция машината не центрофугира прането. Това е необходимо при пране на дрехи от деликатни тъкани, вълна, коприна или дантела. По правило на етикета на такива дрехи има забрана за усукване, което, ако машината има програма „без центрофуга“, не е причина да се пере на ръка. Опцията не винаги включва само деактивиране на цикъла на центрофугиране. При някои перални машини функцията се допълва:описание на обозначението Без въртене

 • при модели Electrolux всички етапи на центрофугиране са отменени, инсталиран е един цикъл на източване, увеличен е приемът на вода по време на изплакване - всичко това предотвратява намачкването на тъканта;
 • на машини Bosch последното центрофугиране е изключено, но източването не е активирано - прането остава „лежащо“ в пълен барабан.

Опцията “Без центрофуга” се активира при пране на деликатни тъкани!

По-добре е да не експериментирате, а внимателно да проучите фабричните инструкции.Дешифрира подробно всички знаци на пералнята, описва всички програми и опции.

Контрол на въртенето

Лесно е да регулирате скоростта на въртене на барабана по време на въртене - дори "начинаещ" може да се справи. Интересното е, че можете да регулирате „овърклокването“ на машината в рамките на програмата и отделно от нея. В последния случай процедираме по следния начин:

 • заредете дрехите в барабана, като се фокусирате върху минималния или максималния капацитет на машината;
 • затворете плътно вратата;изберете чрез бутона Spin
 • завъртете програматора в позиция "Центруфа";
 • изберете скоростта на въртене на барабана с помощта на дръжка или бутон, в зависимост от модела;
 • активирайте цикъла, като натиснете „Старт/Пауза“.

Много производители на перални машини позволяват различна интензивност на центрофугата както при стартиране, така и по време на цикъла. По този начин, на машини от Bosch, Samsung, Candy и редица други марки, можете да намалите и увеличите скоростта по всяко време, преди центрофугата да започне.

Оптимална скорост на центрофугиране

Броят обороти в минута, които машината прави, зависи от модела на машината. Като правило минималната стойност е зададена на 400, а максималната центрофуга за перални машини е 1800. Не е трудно да се определи скоростта на оборудването - просто погледнете инструкциите или на таблото.оптимална скорост на центрофугиране

По правило много машини позволяват свободна промяна на скоростта на центрофугиране, докато тя бъде отменена. При избора на програма първо се задава стойността, зададена от системата, но при желание потребителят може да коригира „нормата“, като я намали или увеличи. Това се прави лесно - с помощта на дръжка или бутон. Колкото по-бързо се върти барабанът, толкова повече неща се изстискват. Въпреки това, не винаги има смисъл да натискате оборудването до максимум - повечето тъкани се сушат чрез центрофугиране при 800-1200 оборота в минута.Честото включване на машината при високи скорости има няколко нюанса:

 • компонентите на пералната машина се износват по-бързо;
 • съществува риск от увреждане на тъканите;
 • възможен е дисбаланс.

„Умните“ перални често автоматично ограничават максималното центрофугиране на някои програми. Говорим за режими, при които се перат тъкани, които не понасят интензивно усукване - „Вълна“, „Деликатен“, „Ръчно“ и „Коприна“.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Вазген Вазген:

  Дешифрирайте иконите на Indesit без нито една буква

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня