Знак „Не сушете в сушилня“.

Знак Сушенето в сушилня е забраненоПроизводителят поставя специален етикет върху всеки елемент от облеклото, който изброява правилата за грижа за този артикул, проектиран под формата на конвенционални изображения. Символите за пране вероятно вече са познати на всички, но какво да кажем за автоматичното сушене? Има знаци, които позволяват автоматично сушене, забраняват го или дори препоръчват определен режим. Нека започнем с иконата „Не сушете в сушилня“. Какво е той?

Символ, който строго забранява автоматичното сушене.

Днес има почти толкова много символи за грижа за дрехите, свързани конкретно със сушенето, колкото и тези, свързани с автоматичното пране. Ако объркате нещо и автоматично изсушите нещо, което е строго противопоказано, можете да предположите, че всички правила за грижа за дрехите са зачеркнати - в най-лошия случай можете дори да развалите продукта. И така, знакът „Не сушете в сушилня“ изглежда като кръг, вписан в квадрат, и целият е зачеркнат.

По принцип не е толкова трудно да запомните това обозначение за себе си - в края на краищата изображение, зачеркнато на кръст, като правило винаги означава забрана, така че винаги трябва да бъдете внимателни и да обръщате внимание на малките неща.

Други признаци на сушене

Естествено, описаното по-горе обозначение не е единственото в гамата от изображения, илюстриращи правилата за грижа за дрехите. Нека проучим тези, които е най-вероятно да попаднете на етикета на вашия артикул.

 • Кръг, вписан в квадрат, а не зачеркнат, е символ, че продуктът автоматично се оставя да изсъхне.Освен това такъв символ на вашия артикул показва, че артикулът е много непретенциозен при сушене: можете да изберете абсолютно всеки от наличните режими и артикулът ще издържи идеално на сушене и няма да се повреди.
 • Незачеркнат кръг, вписан в квадрат с точка в средата, позволява автоматично сушене, но само при температура не по-висока от 40 градуса. Можете да използвате най-често срещаната програма, но не забравяйте за настройката на температурата! Ако вашата сушилня няма възможност за регулиране на температурата, намерете настройка, която има зададена настройка.
 • Ако добавите една плътна линия отдолу към горния символ, ето как ще изглежда иконата за нежно сушене. Това означава, че артикулът може да се суши в машина само ако имате специална програма за деликатни тъкани. Горещият въздух също може да има отрицателен ефект върху продукта, както и прането в гореща вода, оттук и ограниченията.
 • Същото обозначение, само с две линии под квадрата, означава използване на най-нежната настройка за сушене, налична за вашата сушилня. Обикновено в такива програми се сушат копринени предмети, сатенени тъкани, дантелено бельо и други „капризни“ елементи от гардероба.Знаци за сушене в сушилня
 • Ако видите кръг с две точки, вписани в квадрат, можете да изсушите продукта си на средна температура (това означава, че въздухът може да се нагрее до 60 градуса без риск от повреда на продукта). Отново, ако нямате регулатор на температурата, изберете режим, чиято температура ще съответства на този параметър.
 • Кръг с две точки в квадрат и една линия под квадрата позволява сушене при температури до 60 градуса, но същевременно деликатно.
 • Кръг в квадрат с три точки позволява на потребителя да използва високотемпературни режими. По правило такива маркировки могат да бъдат намерени върху детски дрехи или спално бельо, когато обработката с горещ въздух допълва прането в гореща вода.
 • Черният кръг в квадрата забранява нагряването на продукта, но в същото време позволява сушене чрез издухване. Ако вашата машина може да суши без нагряване, тогава е приемливо да я използвате. В противен случай ще трябва да изсушите продукта по обичайния начин: на балкона или в добре проветриво помещение.
 • Квадрат във формата на плик показва необходимостта от изсушаване на продукта вертикално, тоест след центрофугиране ще трябва да го закачите на закачалка и да го оставите там, докато изсъхне напълно. Моля, имайте предвид, че това обозначение позволява машинно центрофугиране, но всъщност забранява автоматично сушене.
 • Квадрат с две ивици в горния ляв ъгъл забранява сушенето на артикула на открито слънце (артикулът трябва да се суши естествено, в изправено положение и на сянка). Ако видите квадрат във формата на плик с две ивици в горния ляв ъгъл, това означава същото: вертикално сушене на сянка.
 • Квадрат с ивица в средата и две ивици в горния ляв ъгъл показва сушене в хоризонтално положение, далеч от пряка слънчева светлина. За такива цели можете да използвате маса или да окачите продукта на сгъваема сушилня по специален начин.
 • Квадрат с три ивици в средата строго забранява въртенето. Тоест, трябва да извадите прането от машината, да го окачите изправено, без да го изцеждате, и да го оставите там, докато изсъхне напълно, докато продуктът може да се изсуши на слънце.
 • Квадрат с три ивици в средата и две ивици в горния ляв ъгъл предполага не само липса на центрофугиране, но и поставяне на продукта далеч от слънчевите лъчи, тоест всъщност „Сушене без центрофугиране далеч от слънчевите лъчи .”

внимание! Понякога производителите не предоставят информация за сушенето на продукт, тогава можете да прочетете състава и да разберете в интернет дали автоматичното сушене на такава тъкан е приемливо и в какви режими.

Всъщност изобщо не е необходимо да помните всички тези обозначения. Освен това може да се намери намек във вече познатите символи, свързани с прането. Например, ако тъканта може да издържи на високи температури при пране (обикновено се обозначава с купа с вода със знак 90°C вътре), тогава е логично да се предположи, че сушенето с горещ въздух ще бъде безболезнено. Все пак винаги е по-добре да погледнете ръководството още веднъж, за да не направите грешка. В крайна сметка, трябва да признаете, че е доста жалко да изперете скъп артикул правилно и в крайна сметка да го съсипете поради неправилно сушене.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня